Четверг , 28 Март 2024
Общество

Складу злочину, за який засудили Стерненка, немає, і це написано в самому вироку – юрист

У дискусії про вирок Стерненкові за всіма розмовами про білінґ, марку авта і хто що з’їв на сніданок загубилася одна “маленька” деталь: складу злочину, за який засудили Сергія, немає

Про це на своїй сторінці у фейсбуці пише Михайло Жернаков.

І це, як не дивно, написано в самому вироку.

Злочин, передбачений ч. 2 ст. 187 КК “Розбій” (за який, власне, хлопців і засудили) обов’язково передбачає корисливий мотив, причому у групи осіб і за попередньою змовою. Диспозиція статті так і починається: “Напад з метою заволодіння чужим майном…”.

Читайте також: Навіть якщо Зеленський особисто не тисне на суддів і правоохоронців, відповідальність однаково на ньому – Шабунін

Це означає, що від самого початку планування злочину двома представниками “Правого сектору” й іще чотирма невстановленими особами (теж питання – чому їх не встановило слідство – чи не тому, що потрібен був саме Стерненко?) мало мати десь такий вигляд:

“Слухайте, а давайте схопим того чувака, одягнем йому на голову мішок, десь возитимем, битимем, стрілятимем зі стартового пістолета, триматимем цілу ніч на підвалі, бо… в нього є 300 грн (~15€) і дві сім-карти! Це буде по 2,5 євро на кожного. І подзвонити можна! Ото заживем!”

Хтось реально вірить, що кілька представників “ПС” викрали депутата-сепара з метою заволодіння його 2,5 євро на людину?

Читайте також: “Вирок Стерненкові – це ворожа спецоперація”: юрист навів сім аргументів

Найцікавіше, що в це не вірить і суддя. Бо у вироку дуже детально описані обставини нібито викрадення з метою переконати депутата скласти мандат. А от про корисливі мотиви практично нічого немає.

Більше того, як обтяжувальну обставину суд прямо вказує “вчинення злочину у зв’язку з виконанням потерпілим службового та громадського облв’язку”. Тобто сам суд фактично констатує, що корисливого мотиву немає, а є зовсім інший. А значить… немає і складу злочину.

У версії слідства багато суперечностей, абсурду й неприпустимих доказів. Але навіть якщо уявити, що все, про що пише слідство – і про викрадення, і про підвал, і вимоги до депутата скласти мандат – правда, це не доводить, а спростовує наявність корисливого мотиву, а значить – складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 187 КК “Розбій”, за який засудили Стерненка й Демчука і за що дали сім років і три місяці тюрми.

Нагадаю, строки притягнення до відповідальності за суто викрадення (навіть якщо таке мало місце) сплили ще рік тому.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.