Пятница , 29 Март 2024
Общество

Світлана Фус: Дієта не вирішує проблеми із зайвою вагою

Багато жінок хоча б раз в житті стикалися з проблемою зайвої ваги та пробували різні способи схуднення. Як правило, доводиться вводити жорсткі обмеження для скидання зайвих кіло: відмовлятися від якоїсь групи продуктів, різко зменшувати калорійність їжі, або використовувати вузький набір дозволених продуктів.

Багато хто, особливо не замислюючись, використовує подібні диво-дієти сподіваючись на швидкий результат і вірячи, що це допоможе залишатися в хорошій формі. Але перш ніж слідувати таким дієтам або віддавати перевагу “продуктам для схуднення” ви повинні знати, як працюють такі методи і який буде ефект. Насправді вони можуть завдати шкоди здоров’ю і негативно відбитися на зовнішньому вигляді, пише у свооєму блозі дієтолог Світлана Фус, інформує UAINFO.org.

Багаторазові спроби скинути вагу швидко і за допомогою дієт призводять до зворотного ефекту – стійкої повноти, погіршення здоров’я, депресії. Причина проста: більшість дієт працюють за одним принципом: збивають з пантелику організм, змушують його спалювати жири, придушують апетит. 

Зазвичай пропонують такі варіанти:

– Виключати жири – жирна їжа викликає ожиріння, підвищує холестерин, розвиває атеросклероз і т. д.

– Прибрати вуглеводи, всі проблеми від них – діабет, інсулін, ожиріння.

– Усунути білки – вони закислюють організм, отруюють його ацетоном, прискорюють старіння.

Так, ці твердження вірні, але лиш при надмірному споживанні. Тому потрібно навчитися дотримуватися норми.

А відмова від білків, жирів або вуглеводів призведе до безлічі проблем.

Часто зустрічається помилка – купувати продукти з низьким вмістом жиру. Вибираючи їх, багато хто вважає що вони корисні та є необхідним компонентом дієти для зниження ваги. Але це далеко не так. Для поліпшення смаку продуктів з низьким вмістом жиру, виробники додають більше цукру, ароматизаторів і стабілізаторів, які знижують їх харчову цінність та користь для організму.

Це стосується, в першу чергу, молочних продуктів зі зниженою або нульовою жирністю. Жири необхідні для підтримки функціонування всіх систем організму, оскільки входять до складу клітинних мембран, гормонів, жиророзчинних вітамінів A, D, E і К. Почуття ситості також пов’язане з вживанням жирів. Тому порція знежиреного сиру або йогурту в раціоні тих, що худнуть стане досить великою. Крім того знежирені молочні продукти висококалорійні за рахунок вуглеводів, тому скоротити споживання калорій буде проблематично. 

Вибираючи молочні продукти, віддавайте перевагу продуктам із середнім вмістом жиру: 2,5-3,2% для молока, 15% для сметани, 3-4% для йогуртів, 5-9% для сиру.

Не менш поширена помилка – виключати з харчування лактозу, глютен, коли немає харчової алергії або непереносимості цих компонентів.

Багаторічний досвід роботи дієтологом навчив мене важливому – дотриманням дієт не вирішуються проблеми з вагою. Як лікар я проти будь-яких дієт. Будь-який обмежувальний раціон, особливо низькокалорійні дієти, заборони та відмови від продуктів це ще й додатковий стрес для організму.

Щоб нормалізувати вагу та утримувати результат потрібно інше – здорове харчування, яке вимагає регулярності та різноманітності. А ще адекватне фізичне навантаження. Ніякий суперпродукт не врятує. Він може стати корисним доповненням до звичайного раціону харчування. 

Немає однозначно хороших або однозначно поганих продуктів. Ключову роль відіграє баланс. А екстремальними діями-заборонами або відмовами можна тільки його порушити.

Насправді нам всім потрібно збалансоване і здорове харчування. Саме воно-ключовий фактор для нормалізації ваги. Важливий баланс білків, жирів і вуглеводів, мікронутрієнтів і вітамінів. Водно-сольовий баланс. Баланс енергії, відпочинку і навантажень.

Світлана ФУС, дієтолог

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.