Четверг , 28 Март 2024
Общество

“За 5 років – мінус мільйон, за 50 – мінус 25% українців”, – демограф прогнозує скорочення населення країни галопуючими темпами

До 2026 року населення України скоротиться на 1 млн осіб, що становитиме близько 2,5% від загальної кількості населення країни. Відповідні розрахунки підтверджено ООН, що викладено у відповідному звіті.  

Про це під час ефіру на телеканалі “Україна 24” сказала Лідія Ткаченко, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, передає UAINFO.org

“Пронози щодо скорочення населення – як ті, що робить ООН, так і Інститут демографії та соціальних досліджень – всі показують тенденцію щодо скорочення населення України досить швидкими темпами. Так, очікується, що до 2026 року населення України скоротиться на один мільйон осіб”, – сказала вона.   

За словами експерта, така тенденція щодо стрімкого скорочення населення спостерігається протягом останніх 10 років.  

“Україна входить до 5-ки країн світу, де населення скорочується найшвидшими темпами”, – зауважила вона.  

Лідія Ткаченко наголосила, що основні причини скорочення населення – зниження темпів народжуваності, зростання темпів смертності, еміграційні процеси. Окремо експерт зауважила щодо прямих і непрямих наслідків впливу поширення COVID-19 на демографічні показники.  

«У зв’язку із пандемією, ми будемо мати скорочення народжуваності, а також буде зростати смертність. Тому, на жаль, можна прогнозувати, що населення України скоротиться більше, аніж на мільйон осіб», – припустила вона.   

Лідія Ткаченко додала, що в Україні смертність вища у порівнянні із більш розвинутими країнами світу.  

«Ми відстаємо шаленими темпами за показниками тривалості життя – і серед немовлят, і серед всіх інших вікових категорій. Минулого року смертність зросла не лише через наслідки COVID-19, але і від традиційних причин: це серцево-суддині захворювання, онкологія, а також – травми, самогубства і так далі», – завершила вона. 

Наголосимо, що відповідно до звіту Організації об’єднаних націй «World Population Prospects», до 2100 року населення України скоротиться до 24,4 мільйонів осіб. Так, за оприлюдненими даними, Україна належить до групи країн, де населення протягом найближчих років скоротиться на 20% або більше.  

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.