Пятница , 29 Март 2024
Общество

“Ментальність та втрата роботи в локдаун”, – експерт пояснила, чому кияни не платять за “комуналку”

Київ посідає перше місце серед міст України, де рівень заборгованості за спожиті комунальні послуги є найвищим.  

Про це під час ефіру на телеканалі «Україна» сказала Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі «ОПОРА», член ради Реанімаційного пакета реформ, передає UAINFO.org.    

«Станом на сьогодні заборгованість за послуги ЖКГ серед киян (в тому числі за послуги з теплопостачання і гарячого водопостачання), складає понад 4 млрд грн. Те, що кияни сплачують найгірше за комунальні послуги, я пов’язую тим, що місцева влада завжди дотувала з місцевих бюджетів цю галузь у столиці, і таким чином полегшувала можливості оплати для киян», – сказала вона. 

Тетяна Бойко наголосила, що зараз склався складний час для всіх українців у питанні оплати за спожиті комунальні послуги, тому що за останній рік відбулось зростання вартості комунальних послуг у зв’язку із подорожчанням газу. А також на ситуацію із несплатою за комунальні послуги впливає зменшення рівня доходів населення і відсутність роботи у зв’язку із впровадження карантину.   

Говорячи про ситуацію із сплатою за комунальні послуги в Києві, експерт наголосила, що проблема у Києві полягає у тому, що споживачі могли б сплачувати на 50% менше, але «основна частина тепла втрачається через неналежну енергоефективність». 

«Питання енергоефективності – це питання державного і місцевого рівня, впровадження відповідних програм. І цим слід займатись», – наголосила вона.   

Відповідаючи на запитання, як бути із неплатниками, Тетяна Бойко пояснила, що законодавство України є недосконалим. А в умовах запровадження карантину стягнути борги за комунальні послуги із населення є взагалі неможливим. 

«У карантин заборонено здійснювати припинення і обмеження послуг, і за цей час не нараховуються штрафні санкцій за несплату. Але з існуючими чотирма категоріями неплатників можна правильно працювати. Приміром,  якщо людина не платить, слід з’ясувати причини: у 70% випадків можна знайти рішення, у тому числі здійснити реструктуризацію заборгованості», – завершила Тетяна Бойко.   

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.