Пятница , 29 Март 2024
Общество

Україна полює на вакцини від Covid-19, які не хоче Європа – Bloomberg

Через сумніви в безпечності країни Західної Європи обмежують використання вакцини від коронавірусу, яку розробила компанія AstraZeneca. Й Україна найактивніше намагається підібрати дози, які ніхто не хоче, пише Bloomberg.

Видання нагадує, що уряд у Києві зіштовхнувся з труднощами в забезпеченні поставок вакцин. Тепер він уже кілька місяців веде переговори з ЄС про потенційні покупки. Але після того, як минулого тижня Данія взагалі заборонила використовувати вакцину AstraZeneca, її дози намагаються перекупити Чехія, Латвія й Литва, інформує Главком.

Останнім часом Східна Європа стала глобальним епіцентром зараження і смертей від Covid-19. Тож регіон у відчаї шукає додаткові дози. Програма вакцинації в Україні – одна з найбільш повільних у Європі, через це люди тут більш схильні прийняти вакцину AstraZeneca, ігноруючи занепокоєння щодо появи кров’яних згустків.

«Ніхто не відмовиться від вакцини. Користь від усіх схвалених вакцин набагато переважає ризики й побічні ефекти», – сказав міністр охорони здоров’я України Максим Степанов. 

У Bloomberg нагадують, що Україна підписала контракти, які повинні забезпечити їй 32 мільйони доз. Але поки що країна отримала менше мільйона з них. Поставки препарату AstraZeneca затримуються через стрімке зростання випадків зараження в Індії. А саме індійський виробник виконує замовлення України. Тож поки Київ вакцинував 433 тисячі своїх громадян із 42 мільйонів.

Тим часом, потреба в щепленнях стає лише гострішою. Щоденна кількість випадків зараження цього місяця перевалила позначку у 20 тисяч на день, встановивши новий антирекорд. За словами Степанова, жодна з країн ЄС поки не погодилася продати небажані дози.

«Кожна країна дбає виключно про своїх громадян», – сказав Степанов. 

Однак дефіцит щеплень – це не єдина проблема. У березні опитування показало, що майже половина українців хоче вакцинуватися. Однак, дві третини респондентів при цьому сказали, що відмовилися б від вакцини AstraZeneca через побічні ефекти, які з’явилися у 0,25 % щеплених українців. Більш ніж дві п’ятих опитаних не знали, як зареєструватися на вакцинацію.

Степанов сказав, що нестача вакцин, а не вагання щодо вакцинації, – це головна причина повільного темпу кампанії. Україна веде переговори про постачання ще 16 мільйонів доз вакцин від коронавірусу на поточний рік. Всі вони будуть використані ще до кінця 2021 року.  

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.