Пятница , 29 Март 2024
Общество

Радуцький: Ще не завершилася третя хвиля коронавірусу, а нам потрібно готуватися до четвертої. І вона може бути більш загрозливою

Третя хвиля коронавірусної хвороби пішла на спад. У країнах ЄС фіксують зменшення кількості хворих і зниження рівня госпіталізації.

Про це у Facebook пише голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, інформує UAINFO.org.

У Польщі на піку третьої хвилі (кінець березня) виявляли до 32 тис. нових хворих, учора – 7000. У Чехії (на початку березня) за добу інфікувалося приблизно 13 тис., за вчора – 830 осіб. В Італії місяць тому за день було до 23 тис. нових хворих, сьогодні – 8800. Країни ЄС почали поступове послаблення карантину.

В Україні, як і в сусідніх країнах, також епідеміологічна ситуація стабілізувалася, спостерігається позитивна динаміка. Хоча в деяких регіонах досі небезпечним залишається рівень зайнятості ліжок у реанімації: у Харківській області – 85%, у Сумській – 78%, у Миколаївській – 77%. 13 регіонів країни залишаються в “червоній” зоні, три – у “жовтій”. 

Ще не завершилася третя хвиля коронавірусу, а нам потрібно готуватися до четвертої. Традиційно сезон активного поширення вірусних захворювань починається восени. Учені прогнозують, що четверта хвиля може бути більш загрозливою через поширення нових штамів коронавірусу. В Індії нещодавно виявили “індійський” штам, до складу якого входить дві мутації вірусу. Дослідження цього штаму продовжується, він може виявитися небезпечнішим за “британський” і “південноафриканський”.

У перший рік пандемії вчені вважали, що повторне зараження коронавірусом можливо через шість – дев’ять місяців після хвороби. Українські епідеміологи проаналізували 1200 випадків повторного зараження COVID-19. Висновки невтішні: найчастіше люди заражалися через три-чотири місяці, іноді – п’ять місяців, були одиничні випадки зараження через півтора місяця. 

Тому бачимо, що високий рівень антитіл в організмі зберігається недовго. Ті пацієнти, які нещодавно перехворіли на коронавірус, можуть інфікуватися вже восени.

Єдиний вихід попередити четверту хвилю коронавірусу – значно прискорити темпи вакцинації. Ізраїль, США, Великобританія планують провести щеплення всього дорослого населення вже за кілька місяців. Україна може не встигнути вакцинувати громадян до кінця року.

Темпи прищеплювальної кампанії є незадовільними. 4 квітня президент дав завдання уряду розробити новий національний план вакцинації. Очікую на цей документ. Хочу побачити чіткі кроки, якими МОЗ пропонує до кінця року вакцинувати 70% населення країни.  

Михайло РАДУЦЬКИЙ

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.