Четверг , 28 Март 2024
Общество

Забруднена радіацією вода з окупованих територій може потрапити в Азовське море

В Україні існує ризик потрапляння забрудненої радіацією води з окупованих територій в питні горизонти та Азовське море.

Про це повідомляє прес-служба уряду, посилаючись на інформацію прем’єр-міністра Дениса Шмигаля під час розмови зі спеціальним представником президента США з питань клімату Джоном Керрі, інформує УНІАН.

Шмигаль і Керрі обговорили питання енергетичної безпеки. Глава уряду зазначив, що на тимчасово окупованих українських територіях вже закриті десятки вугільних шахт без дотримання екологічних процедур, що загрожує безпеці регіону.

Прем’єр-міністр наголосив, що на деяких об’єктах є ризик потрапляння забрудненої радіацією води у питні горизонти і через річкову систему – до Азовського моря. 

«Для обстеження цієї ділянки необхідно направити експертів МАГАТЕ. Організація такої наглядової місії – це внесок у безпеку регіону. Адже на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей розміщувалося майже 1200 джерел іонізуючого випромінювання», – цитує Шмигаля прес-служба уряду.

Також прем’єр зазначив, що на східних територіях України є простір для створення нової економіки, заснованої на кліматичній нейтральності.

«Ця територія багата сировиною, там є кваліфіковані кадри. Там може бути створений кластер сучасних виробництв. В уряді вже розробляють відповідну стратегію, метою якої є створення особливих стимулів для інвесторів», – підкреслив Шмигаль і додав, що участь США у цих проектах могло б стати прикладом для світу. 

Очільник Кабміну наголосив на важливості стратегічної співпраці України і США і висловив сподівання, що вона також буде охоплювати співпрацю у боротьбі зі зміною клімату.

«Україна відповідально ставиться до оголошення своєї кліматичної мети. В рамках розробки Другого національно визначеного внеску України в Паризьку хартію проводяться активні обговорення між міністерствами, бізнесом, громадськістю, адже ми прагнемо взяти таке зобов’язання, яке буде амбітним, але водночас реалістичним і досяжним», – сказав Шмигаль.

За словами прем’єра, досягнення кліматичної нейтральності вимагає одночасних проектів в інфраструктурі, освіті, озелененні, управлінні відходами тощо. Він додав, що Україна готова спільно з США працювати над різними проектами, що стосуються змін клімату та розвитку «зеленої» економіки на основі нових технологій. 

Плани України щодо збереження екології

У квітні Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів представило проект Другого національно визначеного внеску України в Паризьку хартію, в якому визначені відповідні цілі. Документом пропонується скоротити до 2030 року викиди парникових газів в Україні на 65% порівняно з 1990 роком.

Також має бути скорочено кількість вугільних ТЕС і закриті вугільні шахти. Крім того, документ передбачає збільшення обсягів виробництва тепла з використанням біопалива на 30%. 

УНІАН

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.