Пятница , 29 Март 2024
Общество

Андрій Любка: Як врятувати Протасевича? Навряд чи його врятує Європа чи масова зміна рамок на аватарках у фейсбуці

Під час Маршу нової Білорусі. Мінськ, 23 серпня 2020 року

На очах у всього світу в супроводі бомбардувальника в центрі Європи посадили пасажирський літак, щоб арештувати опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Фактично йдеться про терористичний акт, що здійснений державним керівництвом Білорусі. І тут можна багато говорити про геополітику, якби не одне але: йдеться про долю конкретної людини, пише письменник Андрій Любка для Радіо Свобода.

Білоруський журналіст Роман Протасевич під час відзначення Дня Волі, 25 березня 2012 року

Держава-терорист

Хтось скаже, що ця унікальна за рівнем нахабності й дикунства ситуація вилізе Лукашенкові боком, що акт державного тероризму матиме далекосяжні наслідки, що це цвях у труну режиму і так далі.

Але я не повірю. Знаєте, чому? Згадайте, що Лукашенко вбивав своїх політичних конкурентів, переслідував опозицію й журналістів, запровадив цензуру, підписав не один десяток смертних вироків, фальсифікував усі вибори і встановив авторитарний режим. За це цивілізований світ назвав його «останнім диктатором Європи» (як це приємно було чути Путіну!)

І що Лукашенко зробив для того, щоб відновити репутацію, встановити активніші дипломатичні зв’язки з країнами Заходу, побачити у Мінську впливових політиків інших держав? Правильна відповідь: нічого. Йому пробачили кров на руках, бо Путін напав на Україну і раптом у 2014 році Мінськ знову став майданчиком для – яка іронія! – миротворчої політики.

А тепер, після кривавого придушення протестів, знову консолідувавши владу, Лукашенко береться за добре обмізковану помсту. І робить це так, ніби навмисно глузує з імпотентної «Європи», яка знову «глибоко стурбована».

Швидше за все, цілей у Лукашенка декілька: він хоче помститися опозиції, залякати цим прикладом решту білорусів, понасміхатися з Європи й демократії, отримати черговий козир для торгів і перемовин з країнами Заходу. Адже потенційна смертна кара для Романа Протасевича вдарить не так по Лукашенку, як по репутації Європи і європейських політичних елітах.

Під час акції протесту в Мінську, 18 жовтня 2020 року

Добро має бути з кулаками

Припускаю, що Лукашенкові зійде з рук викрадення опозиційного журналіста, з особливим зухвальством вчинене в ефірі всіх радарів світу. Будуть запроваджені якісь санкції та обмеження, що не матимуть суттєвого впливу на позиції білоруського диктатора. Більше того, ці обмеження штовхнуть його у ще сильніші обійми Росії.Бо непокаране зло повторюється і відроджується, непокарані злочини сприяють розвитку маніакальних схильностей у злочинців, вони відчувають себе володарями світу. Так було з Путіним, який нападав на інші країни і анексовував чужі території, але після запровадження «санкцій» ніщо йому не завадило зухвало вбивати своїх ворогів на вулицях Солсбері чи підривати військові склади в Чехії. Так трапилося і з Лукашенком, який любить наслідувати свого кремлівського вчителя і вже давно на жодних європейських лідерів не звертає уваги.

Під час акції до Міжнародного дня солідарності з Білоруссю. Київ, 7 лютого 2021 року

Протягом багатьох років я бачив Лукашенка розгубленим і наляканим тільки раз. Тоді, коли він бігав з автоматом і просив про зустріч із колективами заводів. Тоді, коли сотні тисяч білорусів виходили на вулиці, марширували, викрикували гасла і формували політичну команду.

Під час акції протесту в Мінську, 23 серпня 2020 року

Як врятувати Протасевича? Навряд чи його врятує Європа чи масова зміна рамок на аватарках у фейсбуці. Його може врятувати усвідомлення, що добро перемагає тоді, коли вміє за себе постояти. Тільки як це пояснити братам-білорусам?

Андрій ЛЮБКА, Радіо Свобода

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.