Пятница , 29 Март 2024
Общество

Космічне сміття завдає удару: хаос у повному сенсі цього слова може наступити будь-якої миті

От ми з вами живемо своїм життям на Землі, звикли користуватись мобільним зв’язком, інтернетом і онлайн-банкінгом, і не підозрюємо, що все може закінчитись у одну мить.

Ні, Земля не зіштовхнеться з астероїдом (ну, принаймні, не найближчим часом). Каменюка, діаметром завбільшки у п’ятьсот метрів (я про астероїд Бенну), пролетить повз нас на відстані усього у триста тисяч (у кращому випадку) кілометрів, аж 23 вересня 2135 року, пише у Facebook оператор NASA Андрій Васильєв.

Але до цього моменту ще далеко, і, можливо, наша місія Osiris-REx, підкаже, як уникнути можливого зіткнення.

Але зараз, прямо зараз, достатньо шматка пластику або якогось металевого уламку, щоб на Землі наступив хаос. І я не перебільшую зараз.

Хаос у повному сенсі цього слова може наступити тоді, коли маленький уламок космічного сміття влучить у середній, той розколеться на кілька частинок, котрі, у свою чергу, спровокують ще кілька десятків зіткнень. Ці десятки – сотні. Сотні – тисячі, і, нарешті, по низькій навколоземній орбіті пронесеться смерч з дрібного космічного сміття, котрий, як шрапнеллю, знищить як не усі, то велику частину сателітів, котрі забезпечують нам Інтернет і зв’язок 24/7. Ця страшна буря носить назву “Ефект Кеслера”. 

Під загрозою і людські життя. МКС знаходиться під постійною загрозою бомбардування дрібними уламками. Якщо частинки від 7 сантиметрів, відслідковує NORAD (North American Aerospace Defense Command), то все, що менше – відслідкувати майже неможливо. А захист на станції, якщо чесно, доволі умовний. Типу шапочки з фольги, у буквальному сенсі цього слова.

Число тих частинок, котрі ще можна зловити і вирахувати приблизну траєкторію, постійно зростає і зараз наближається до 25 тисяч. Число менших уламків проконтролювати взагалі неможливо. Вони чекають на вас, як гопники у темному провулку.

І ось зовсім нещодавно, один з таких уламків влучив у МКС, а точніше, у маніпулятор “Canadarm2”.

photo credit: NASA/CSA

Доволі велику пробоїну було виявлено під час планової перевірки маніпулятора 12 травня. Пошкоджено ділянку основної стріли і теплову ковдру, котра захищає роботизовану руку від перегріву.

На щастя, силові кабелі чудом вціліли, основна несуча стріла також. Тож усі заплановані на найближчий час операції не відміняються. НАСА і Канадське космічне агентство (CSA), продовжують збирати дані, щоб зрозуміти масштаб ушкодження. 

Маніпулятор “Canadarm2” – критичний інструмент, оскільки саме за його допомогою, до МКС стикують вантажівки Dragon Cargo, Cygnus і японський корабель H-II Transfer Vechile.

Взагалі, я скажу так – людство поки що сильно недооцінює проблему космічного сміття. Але ми (конкретно наш екіпаж), маємо з ним справу ледь не щодня. Все тяжче доводиться прокладати маршрути, читайте – лавіювати між уламками. І коли часом ми отримуємо дивні дані з борта, в нас щоразу падає серце: “а як це ушкодження?”.

Саме тому, найактуальніша проблема космосу зараз – далеко не польоти на Марс.

Тут би елементарно за собою прибрати. 

Андрій ВАСИЛЬЄВ

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.