Вторник , 16 Апрель 2024
Общество

Жарт на мільйон: бойкот бренду Yaro через “анекдот” – це прецедент. Чим завершились інші скандали?

Жарт Юлії Прівалової про “бандерівців” може коштувати їй мільйони. Мережі масово знімають бренд з продажу

Українські рітейлери масово знімають з продажу товари бренду Yaro. Все через сумнівний жарт та фото з Москви його власниці Юлії Прівалової, пише Олександр Мясіщєв для Ліга.Бізнес.

Yaro – це бренд натуральних солодощів та комплексів корисного харчування. Власниця бренду – Юлія Прівалова. Вона – дружина Данила Прівалова, сина покійного мера Харкова Геннадія Кернеса та сестра депутата від Слуги народу Володимира Козака, свідчать дані PEP.

Згідно з даними держреєстру Мін’юсту, вона володіє компаніями Фул лайф і Слоу Фудс. За 2020 рік остання отримала 21,4 млн грн доходу і 122 000 грн прибутку.

Через скандал від продажу товарів Yaro вже відмовилися деякі з партнерів. Розповідаємо про “жарт” Прівалової та його наслідки, а також згадуємо інші скандали, коли представники бізнесу дозволяли собі нешанобливе ставлення до українців.

Що відомо про скандал з Yaro

Скандал розпочався із публікації в Instagram Прівалової фото з Червоної площі у Москві, яке вона опублікувала 11 жовтня. У відповідь на звинувачення в сепаратизмі Прівалова відповіла “анекдотом”, який висміює “бандерівців”. Скриншот посту опублікував активіст Сергій Стерненко.

Пізніше Прівалова видалила пост. Вона також заявила, що не хотіла когось образити цим анекдотом, а ситуацію вирвали з контексту.

Але пізно. Продавати продукцію бренду вже відмовились маркетплейс Rozetka, мережа Сільпо, магазин Winestore та столична мережа кав’ярень Idealist, повідомив Стерненко.

Наразі це найжорсткіша реакція суспільства і самого бізнесу на подібні історії.

Ось ще три випадки, коли через соцмережі відомі бренди критикували та звинувачували в українофобії. 

Хлібний чи все ж таки Хлебный

Ресторатори Дмитро Заходякін та Аліна Косічкіна запустили мережу кав’ярень-пекарень у вересні 2018 року. Зараз у Києві мережа налічує 16 закладів. Від моменту запуску мережа мала назву “Хлебный”. Саме російська назва фігурувала на меню та при вході до закладу. 

Вже через місяць після запуску в Instagram мережі з’явився пост, у якому заклад пояснив, чому використовується російська назва. Зробили це від імені продукції – хліба. Тоді в Хлібному заявили, що їхній хліб – особливий, бо “спілкується” російською і залишається собою.

“Я український хліб і я розмовляю російською. Але ви ж не стали мене від цього менше любити? Ви просто приймаєте мене таким, який я є. І будь-якою мовою світу це називається любов, різниця тільки в тому, літерами якого алфавіту ви цю любов висловите”, – йшлося у публікації.

Публікація отримала десятки негативних коментарів, зокрема звинувачення в українофобії.

Чим закінчилося

В січні 2021 року повністю набув чинності закон про мову, який зобов’язує надавати послуги українською мовою. 

Зараз у закладах “Хлебный” використовуються вивіски “Хлбнй” або “Хлібний”, свідчать дані Google Maps за останній місяць. Меню та плакати закладу написано українською, як і стартова сторінка його сайту. 

Свій Instagram мережа й надалі веде виключно російською.

Скандал із менеджером Fozzy 

27 червня активіст Стерненко опублікував скриншоти з Instagram та Twitter маркетинг-директора одного зі стартапів Fozzy Group В’ячеслава Баранського.

У дописах Баранський підтримував виступ у Києві російського репера Басти (Василь Вакуленко). Позицію проти виступу Басти він називав “сільською тупістю”. Баранський також нецензурно висловлювався про носіння вишиванок і висміяв народну пісню “Пливе кача”. 

Чим закінчилося

Через п’ять годин після допису Стерненка, у Fozzy заявили, що вивчать обставини ситуації. Там додали, що розуміють обурення користувачів та не поділяють погляди Баранського. Уже 29 червня Баранського звільнили.

“Слава Баранський припинив роботу в групі компаній Fozzy Group. Наші принципи залишаються непохитними, ми продовжуємо працювати для розвитку України і добробуту суспільства загалом”, – заявили у Fozzy.

Danone і Пореченков

У червні 2020-го російський підрозділ продовольчої компанії Danone (Франція) запустив рекламну кампанію своїх йогуртів з російським актором Михайлом Пореченковим. Про це тоді повідомив посол України у Франції Олег Шамшур.

Сам Пореченков у 2014 році стріляв по українських позиціях у районі Донецького аеропорту та підтримав окупацію Криму. Він також перебуває у розшуку СБУ за підозрою у скоєнні теракту або погрози його вчинення.

Після цього під публікаціями Danone користувачі закликали бойкотувати продукцію компанії.В українському підрозділі Danone пояснювали, що не можуть вплинути на ситуацію, бо офіси Danone у різних країнах працюють незалежно.

Чим закінчилося

Вже наступного дня у Danone вирішили згорнути рекламну кампанію за участі Пореченкова, повідомив посол Шамшур з посиланням на генсекретаря Danone. 

Олександр МЯСІЩЄВ, Ліга.Бізнес

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как уберечь блонд и избежать желтизны волос?

Для того чтобы получить идеальный блонд без желтизны необходимо придерживаться нескольких правил,...

Как понять что ваши отношения разрушаются?

Самое начало отношений для всех кажется настоящим счастьем.

Техника дыхания, которая поможет уснуть в считанные минуты

Стресс, переживания и внутреннее беспокойство - основные проблемы в современном мире для...

Уклонистов хотят лишить права вождения, но есть два исключения

Проект закона о мобилизации, который был подготовлен ко второму чтению в Верховной...