Четверг , 28 Март 2024
Мир

Польська вдача

Не секрет, що у великій родині Євросоюзу, що декларує рівність прав усіх країн-учасників, думка держав східного блоку подекуди, м’яко кажучи, не враховується. Яскравим прикладом є тема «Північного потоку -2» і розподіл міграційних квот. Досвід Польщі за керівництва Анджея Дуди демонструє, що можна грати за своїми правилами, якщо ти заручився підтримкою найпотужнішого союзника, який також має свій інтерес у Старому Світі.

Націоналіст Анджей Дуда є лідером рейтингу у своїй країні. У складі ЄС він потужно працює для своєї держави, не соромлячись сваритися із найбагатшими членами ЄС, які власне й роблять європолітику. Попри «історичний» минулорічний скандал між Україною й Польщею, Варшава з країнами Балтії є найпотужнішим нашим союзником в протистоянні російській агресії й лобістом українських інтересів у европросторі та світі.

Минулого тижня Анджей Дуда під час візиту до Америки зустрівся із президентом США Дональдом Трампом. І те, про що вони домовилися, є доволі знаковим, зокрема й для України.

Йдеться про збільшення американського військового контингенту у Польщі, яка є членом НАТО, на 1000 осіб. (З 2017 року на території країни на ротаційних засадах були розміщені близько 4000 американських військових.) Задля цього буде створено постійну базу США.

Польща, на відміну від західного блоку ЄС, прекрасно розуміє, що таке російська агресія. Збільшення присутності американців не лише підвищує захищеність країни, а й в перспективі може прислужитися країнам-сусідам, якщо російські війська перейдуть від провокацій до дій. Недарма ж наразі Калінінградська область є одним з найбільш мілітарізованих регіонів у Європі. Також американці з території Польщі зможуть швидко дістатися України, коли потрібна буде допомога.

Крім того, американська і польська сторони оголосили про створення в Польщі ескадри безпілотних літальних апаратів MQ-9 ВПС США, призначеної для розвіддіяльності. Ну і задля модернізації Війська польського було досягнуто домовленості щодо закупівлі до 2026 року 32 американських бойових літаків п’ятого покоління F-35, від яких може відмовитися Туреччина. Вона наразі демонструє тактичне загравання із РФ щодо закупівель російських зенітно-ракетних комплексів С-400.

Зрозуміло, що в політиці немає братів-сестер та друзів, є партнери, в кожного є свій інтерес. Польщі доведеться вкласти чимало коштів у підвищення власної обороноздатності за допомогою США. Більше того, задля енергобезпеки Варшава домовилася з Вашингтоном про закупівлю додаткових 2,5 млн тонн зрідженого газу. Ці поставки розпочнуться в 2023 році по завершенню контракту польської PGNiG із російським «Газпромом». З урахуванням нового контракту Польща матиме 9 млн тонн зрідженого газу (еквівалент 12 млрд куб. м природного газу.Прим. ред.) щорічно, це повністю забезпечить потреби країни і без російського палива.

Ну і на додаток Варшава й Вашингтон домовляються про безвізовий режим із США.

Безумовно, ця зустріч двох президентів була певним політичним тролінгом Старого Світу, вірніше, Германії, яка завдяки політиці Ангели Меркель підтримує Україну й водночас лобіює «Північний потік – 2». Так, додатковий американський контингент до Польщі можуть перекинути з Німеччини, яка, за словами Трампа, не виконує зобов’язань перед НАТО.

Гостро висловився президент Америки й на адресу Німеччини й «Північного потоку». Адже не можна одночасно волати про російську загрозу й не вкладатися в обороноздатність, а ще й до того купувати в країни-агресора паливо, підсаджуючи всю Європу на російський ресурс.

Тому ця зустріч й досягненні домовленості стануть гарним уроком для Німеччини й Євросоюзу взагалі. Але це не означає, що Штати вносять розбрат в ЄС. Навпаки, може таке американсько-польське співробітництво змусить західний блок Євросоюзу замислитися й робити спільну справу, дослухаючись до кожного члена. Для України ж такий досвід Польщі може стати непоганим дороговказом, щоб не зраджуючи євроінтеграційний шлях, домагатися більшого для себе.

Катерина МІЦКЕВИЧ

Вечірні Вісті

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...

Почему Европейский Союз продолжает склоняться к политике победы над Россией?

Лидеры Европейского Союза всё больше соглашаются с политикой победы.

Как Европейский Союз планирует перевести экономику на военные рельсы?

Европейский Союз выразил намерение поставить свою экономику на "военные рельсы".