Четверг , 28 Март 2024
Мир

Шпигуни почали використовувати створені штучним інтелектом обличчя

Кеті Джонс здавалася глибоко пов’язаною з політичною сценою Вашингтона. Рудоволоса жінка приблизно 30 років збудувала непогану кар’єру в найбільш поважних аналітичних центрах: від центристського Brookings Institution до правого Heritage Foundation. Вона мала зв’язок з помічником Держсекретаря США, сенатором і економістом Полом Вінфрі, кандидатуру якого розглядали на посаду в американському Федеральному резерві. Але Кеті Джонс не існує. Її особистість була вигадана для цілої армії фантомних сторінок у соціальній мережі для професіоналів LinkedIn.

Експерти, які перевірили активність сторінки Джонс на сайті, кажуть, що вона досить типова для шпигунів, які використовують платформу, мов глобальну картотеку.

«Це дуже схоже на певного роду державну операцію», – сказав Йонас Парелло-Плеснер, який працює програмним директором данського аналітичного центру «Фонд альянсу за демократію». Його організація кілька років тому теж стала жертвою шпигунської операції через LinkedIn.

Директор Центру національної безпеки й контррозвідки США Вільям Еваніна сказав виданню, що іноземні шпигуни постійно використовують фальшиві сторінки в соціальних мережах. При цьому він звинуватив Китай у «масштабному» шпигунстві через LinkedIn.

«Замість того, щоб відправляти шпигунів у якийсь гараж на території США, щоб вони вербували одну ціль, значно ефективніше сидіти за комп’ютером у Шанхаї й розсилати запити дружби 30 тисячам цілей», – пояснив Еваніна.

Минулого місяця відставний офіцер ЦРУ Кевін Маллорі був засуджений до 20 років ув’язнення за передачу Пекіну деталей про таємні операції. Він це зробив, коли китайський агент зв’язався з ним через LinkedIn, вдаючи кадрового рекрутера.

LinkedIn орієнтований на тих, хто шукає роботу або працівників, людей, які часто розсилають резюме, створюють великі мережі контактів і пропонують проекти невідомим людям. Цей підхід допомагає мільйонам із зайнятістю. Однак це також відкриває широке поле для діяльності шпигунам. І це тривожить західні розвідувальні управління. Чиновники у Великій Британії, Франції й Німеччині висловили застереження про те, що тисячі людей стали цілями іноземних шпигунів через LinkedIn. В заяві соціальна мережа запевнила, що активно працює над видаленням фальшивих сторінок. І за перші три місяці 2019 року таких було тисячі. Також соціальна мережа радить людям «додавати в контакти лише людей, яких знаєте і яким довіряєте, а не просто всіх підряд».

Сторінка Кеті Джонс була досить скромною. У неї було лише 52 контакти. Але деякі особи з цього списку були досить впливовими й надали ваги її сторінці, що переконало інших прийняти її запит на контакт. AP поговорило із 40 людьми, які були у списку Джонс. Багато з них визнали, що додають у контакти навіть незнайомих.

«Я, напевне, найгірший користувач LinkedIn в історії соціальної мережі», – сказав Вінфрі, який був заступником директора Ради внутрішньої політики в адміністрації Дональда Трампа. 28 березня він додав Кеті Джонс у свої контакти.

Лайонел Феттон, який викладає далекосхідну політику в Вебстерському університеті у Женеві, визнав, що засумнівався у тому, чи Джонс справді існує.

«Я спочатку вагався. Але потім подумав: кому це шкодить?» – пригадав він.

Парелло-Плеснер зауважує, що потенційна шкода може бути серйозною. Адже підтвердження запитів надає фальшивкам певної ваги. Інші користувачі можуть розглядати контакт як певного роду підтримку.

Першим фальшивість сторінки Кеті Джонс викрив спеціаліст з питань Росії й Chatham House Кір Гілс. Отримавши запит від Кеті Джонс на LinkedIn, він вирішив, що її сторінка досить дивна. Адже на ній було вказано, що Кеті Джонс роками працювала науковим співробітником з питань Росії й Євразії у Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні. Але Гілс подумав, що якби це було правдою, він би знав такого фахівця. Прес-секретар Центру стратегічних і міжнародних досліджень Ендрю Шварц сказав AP, що у них ніколи не було співробітників з іменем Кеті Джонс. На її сторінці також було вказано, що вона отримала вчену ступіть за дослідження Росії в Університеті Мічигану. Але там теж повідомили, що серед випускників немає людей з таким іменем.

Кілька експертів сказали AP, що фотографія на сторінці Кеті Джонс була синтезована комп’ютерною програмою під назвою GAN. Вона створює реалістичні зображення облич абсолютно вигаданих людей. GAN називають певного роду штучним інтелектом. І програма викликає занепокоєння у політиків, які вже намагаються приборкати технологію заради боротьби з дезінформацією.

Рафаель СЕТЕР,

Associated Press (США)

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...