Пятница , 29 Март 2024
Мир

В ООН є вагомі докази для початку розслідування щодо принца-наступника Мухаммеда ібн Салмана

Слідча ООН знайшла переконливі докази того, що наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман стоїть за вбивством журналіста Джамаля Хашоггі. Вона закликала ввести санкції проти фактичного правителя Королівства Саудівська Аравія, щоб домогтися від нього відвертого визнання тієї ролі, яку він відіграв у розправі над співвітчизником.

Аньєс Калламар провела тривале розслідування за вказівкою Комісії ООН з прав людини, і за його результатами підготувала доповідь на 101 сторінку. Вона зробила висновок, що Хашоггі «став жертвою навмисної розправи, позасудової страти, відповідальність за яку в рамках міжнародних норм у царині прав людини несе Саудівська Аравія».

У доповіді є нові подробиці про останні дні й моменти життя Хашоггі, але нічого не говориться про місцезнаходження його тіла, яке досі не знайдене.

«З огляду на переконливі докази причетності наслідного принца до цього вбивства такі санкції необхідно застосувати до принца-наступника і до його приватної власності за кордоном, поки не будуть надані і підтверджені докази того, що він не несе відповідальності за цю розправу…

Докази вказують на те, що з Хашоггі розправилася група із 15 чоловік, а для проведення таких дій необхідна сувора координація на рівні уряду. Потрібні також ресурси і фінанси. Хоча саудівський уряд стверджує, що ці ресурси надав Ахмед Асірі, всі експерти в один голос заявляють: операцію такого масштабу неможливо було провести без відома принца-наступника. Він як мінімум повинен був розуміти, що проти Хашоггі здійснюються якісь дії злочинного характеру», – говоритьcя в документі.

Хашоггі був убитий незадовго до свого 60-річчя групою професійних убивць, які були відправлені до Стамбула саудівським режимом. У доповіді наводяться розшифровки записів, зроблених в останні моменти його життя в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі, куди його заманили і вбили 2 жовтня 2018 року. Ця справа серйозно погіршила відносини між саудівським королівством і Заходом, а також завдала потужного удару по репутації принца Мухаммеда, який витратив мільйони в спробі постати перед світовою спільнотою в образі молодого реформатора.

До речі, саудівський режим відмовився співпрацювати з турецькими та іноземними слідчими, що займалися з’ясуванням обставин смерті Хашоггі. Чиновники наполягали на тому, що самі допитуватимуть підозрюваних, які виїхали з Туреччини після того, як убили Хашоггі, що постійно жив і працював у Вашингтоні, розчленували його тіло на частини, а потім відвезли їх у невідоме місце. Калламар зазначає, що Саудівська Аравія відповіла відмовою на її прохання відвідати цю країну в рамках розслідування.

Крім того, в доповіді повідомляється про те, що турецькі спецслужби із семигодинного секретного запису розмови в консульстві надали слідчим уривок всього на 45 хвилин.

У документі є нові подробиці про останні дні життя Хашоггі. Так, він і його наречена всіляко намагалися уникнути відвідування консульства, де їм мали видати документ, необхідний для укладення шлюбу. Але турецька влада заявила їм, що без документа шлюб неможливий.

Також Калламар розповіла про те, що представники Саудівської Аравії, в тому числі генеральний консул у Стамбулі й інші особи з Ер-Ріяда, перед зустріччю з Хашоггі зв’язалися з одним саудівським бізнесменом і обговорювали з ним плани, які вказують на їхній намір вбити журналіста…

Борзу ДАРАГАХІ

The Independent, Велика Британія

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...