Суббота , 20 Апрель 2024
Мир

«Ісламська держава» може повернутися і стати ще сильнішою

В той час, як США продовжують виводити свої війська з Сирії, експерти бояться, що «Ісламська держава» може повернутися і стати сильнішою, ніж будь-коли. Хіба що інші країни заповнять прогалину, яку залишають по собі американці. Втім, ніхто поки не зголосився виконати цю роль.

«Ми очікуємо, що цю слабину виправлять коаліційні сили. І ми отримуємо дуже обнадійливі сигнали від них», – сказав представник США в Сирії й коаліції з боротьби проти «Ісламської держави» Джеймс Джефрі.

Але на цей момент жодна союзна країна не взяла на себе зобов’язання відправити додаткові сили у Сирію, щоб заповнити прогалину, яку США залишають після себе. Потенційно це може відкрити шлях для підйому терористичної групи. Без певного рівня американської рішучості, як політичної, так і фінансової, – навряд чи будь-хто з союзників збільшить присутність у Сирії, вважає аналітик Центру стратегічних і міжнародних досліджень Мелісса Далтон.

«Ми справді стали політичним фундаментом цієї операції», – сказала вона. На думку експерта, першим кроком до збільшення участі партнерів, таких як Велика Британія чи Франція, повинна стати угода між Туреччиною і «Сирійськими демократичними силами» про захист кордону. Париж, наприклад, дуже чітко заявив, що його війська в Сирії розгорнуті для боротьби з терористами, а не охорони кордону. Про це виданню сказав неназваний чиновник із Британії.

Джефрі налаштований на досягнення такої угоди. Але делікатні переговори уразливі перед зовнішніми подіями, такими як економічний обвал у Туреччині, суперечка між Вашингтоном і Анкарою через російські С-400 тощо. Турецька сторона хоче гарантій, що «Сирійські демократичні сили», які складаються здебільшого з курдів, не будуть використовувати північ Сирії для організації атак на півдні Туреччини. У цей час інша сторона боїться, що турецькі війська будуть нападати на уразливі прикордонні містечка. Без США чи підтримки союзників зберегти безпеку і стабілізувати досягнення коаліції не вдасться. Тож, на думку Далтон, дуже вірогідно, що з часом «Ісламська держава» зможе зіграти на розчаруванні місцевих, як це сталося у 2014 році. Таким чином, терористична організація знову зможе захопити території в Сирії.

Станом на серпень 2018 року під командуванням «Ісламської держави» на території Сирії й Іраку було 30 тисяч терористів. Це значно більше, ніж у «Аль-Каїди» у 2011-му, коли США почали виведення військ. Через поступовий занепад «халіфату» терористична організація тихо розійшлася по іракській і сирійській території. Тепер її бойовики ведуть партизанські атаки, а також працюють над тим, щоб посилити свої глобальні мережі фінансування і поставок. Вони також будують систему підземних тунелів.

«Ісламська держава» почала реконструкцію ключових можливостей наприкінці 2018 року, що дозволить їй вести ще більш агресивні атаки найближчими місяцями», – йдеться у звіті Інституту досліджень війни. Головна причина в тому, що території, які були визволені від терористів у Іраку і Сирії, досі не можна назвати стабільними чи безпечними. «Ісламська держава атакує урядових чиновників і голів селищ, щоб підірвати структури управління і всі зусилля з реконструкції. Якщо США остаточно виведуть свої війська, «Ісламська держава», найімовірніше, відновить контроль над тими територіями, які вона раніше контролювала.

Foreign Policy (США)

Лара СЕЛІГМАН 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...