Пятница , 19 Апрель 2024
Мир

Таємна вечеря Путіна й Лукашенка

18 липня має відбутися доволі цікава для України зустріч двох диктаторів – Олександра Лукашенка та Володимира Путіна. Подейкують, що переговори пройдуть у Валаамі, щоб помолившись та перехрестившись ці двоє вирішили питання інтеграції РФ та Білорусі в рамках розвитку так званої Союзної держави.

«Бацька» недарма відсвяткував своє 25-річчя у владі. В міжнародній політиці він за чверть віку навчився маневрувати та прослизати між крапельками. Із Росією все простіше й складніше одночасно. Продавши «Газпрому» білоруську ГТС та давши дозвіл на розміщення російських військових баз на території республіки, він вибивав із РФ знижки на газ та можливість мати торгові стосунки.

Тепер у Лукашенка інший біль – Союзна держава, про створення якої Росія й Білорусь мають остаточно домовитися вже в листопаді. І, здавалося б, зустріч глав цих держав мала б відбутися восени – адже зараз над «дорожньою» картою працює не тільки група з інтеграції, а й особисто прем’єр-міністри цих країн. Але, мабуть, щось пішло не так. Адже риторика Лукашенка дещо змінилася. Він на всі заставки лаяв кишенькового Дмитра Медведєва й наполягав, що той мало не гальмує процеси створення Союзної держави і що на липневій зустрічі з Путіним обговорювати немає чого, бо так і не було досягнуто конкретних домовленостей.

Не виключено, що на зустрічі з кремлівським карликом «бацька» намагатиметься продавити більш привабливі для Білорусі умови нового газового контракту (термін діючого спливає наприкінці 2019 року й за попередніми домовленостями 1 червня сторони повинні були підписати новий контракт.Прим. авт.).

Також зрозуміло, що Лукашенку не хочеться позбавлятися влади й президентського посту на догоду Путіну. Саме тому в його риториці все частіше звучить меседж про те, що Росія й Білорусь не стануть єдиною державою і що республіці потрібно ставати справді незалежною й не бігти за захистом ані під НАТОвську парасольку, ані під крило РФ.

Гарні слова, а ось із реалізацією виходить туго. Бо на військовому параді, присвяченому Дню незалежності Білорусі, разом із коробками білоруських військ крокували російські, курсувала російська військова техніка – «Гвоздики», «Гіацинти», «Іскандери» тощо, а в небі виконували фігури російські пілоти.

Як не прикро було це визнавати, підготовка росіян, місце постійної дислокації частин яких знаходиться саме в Білорусі, значно вища, ніж у місцевих. Тому по суті Лукашенко, який каже про незалежність і який власноруч впустив росвійська на свою територію, або одягнув великі рожеві окуляри, або банально бреше своєму народу. Бо якщо Росії знадобиться захопити Білорусь, вона зробить це тихо й без зайвого шуму, не докладаючи особливих зусиль.

А у складі Союзної держави це можна буде зробити набагато простіше й без набридливої для вух Путіна міжнародної реакції. Як це відбувалося із Чечнею у 1990-х, коли світ проковтнув загибель незалежної Ічкерії тільки тому, що у міждержавні справи втручатися якось незручно.

Україна ж у разі такого об’єднання (чи поглинання?) отримає зовсім поряд додатковий «балкон», з якого в будь-який момент її зможуть атакувати російські війська.

Олена САФОНОВА

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...