Среда , 24 Апрель 2024
Мир

Балкани як арена для зведення рахунків

Ситуацію на Західних Балканах, у тому числі в Сербії як найбільшій країні регіону, багато хто порівнює з холодною війною між двома світовими державами – США і СРСР. Цього разу «в головних ролях» виступають колишні «актори»: США і Росія. Однак через новий багатополярний світовий устрій у грі також беруть участь нові «обличчя»: Європейський союз, Китай і навіть арабські країни.

Як вийшло, що Балкани і Сербія знову опинилися в центрі уваги? На те є багато причин, але по суті мова йде про останній регіон на європейському континенті, який все ще до кінця не визначився і не був інтегрований. Він належить всім і не належить нікому.

Хорватія – член Європейського союзу, а також НАТО, як і Словенія. Чорногорія нещодавно відмовилася від підтримки Росії і стала наймолодшим членом альянсу… Боснія і Герцеговина поки не визначилася. У Македонії тих, хто був проти вступу до НАТО, витіснили з політичної арени, і країна змінила назву, ставши Північною Македонією. Тепер її чекають і в Європейському союзі, і в НАТО.

Все це говорить про те, що в балканській холодній війні зрештою доводиться визначатися і обирати ту чи іншу сторону.

А де ж Сербія? Косово, інтеграція в НАТО, географічне положення, хиткий мир… Сербія є осередком всіх цих проблем. Частково – в ЄС, частково – перед його дверима. Сербія оточена країнами НАТО, але не зовсім… Все це створює сприятливий грунт для зведення рахунків.

Хоча мова не про ту холодну війну, яку ми знаємо з історії, дехто все ж саме так характеризує ситуацію, що склалася в балканських країнах. Так, наприклад, цієї думки дотримується Тімоті Лес, колишній британський дипломат і співробітник Центру геополітики і стратегії Кембриджського університету.

«Балкани перетворилися на арену так званої нової холодної війни, яка почалася в 2014 році з України. Тоді Росія запанікувала через «вторгнення» США до Східної Європи і почала активно блокувати інтеграцію неприєднаних країн, таких як Україна, Білорусь, Молдова, а на Балканах – Сербія, Боснія, Чорногорія і Македонія. США, в свою чергу, відповіли на це спробами нейтралізувати російський вплив на Балканах і стимулювати інтеграцію країн регіону в НАТО», – заявив він.

Говорячи про суперництво держав, він зазначив, що США перемогли в боротьбі за Чорногорію, захистивши Міло Джукановича від державного перевороту, який підтримала Росія. До американських перемог експерт зараховує і Македонію.

«Тепер США хочуть перемогти і в Сербії, де влада відмовляється «послаблювати» зв’язки з Росією, від якої залежить підтримка в косовському питанні. З минулого року Америка намагається нейтралізувати російський вплив у Сербії, беручи участь у переговорах про статус Косово, а Росія прагне зберегти свою позицію іншими способами, в тому числі озброюючи Сербію на випадок, якщо їй доведеться протистояти одному зі своїх сусідів», – сказав Лес.

На думку Леса, Росія має в Сербії великий вплив, особливо в останні кілька років, а все тому, що США були занурені в інші питання, які не стосуються Балкан. Але «сьогодні все змінилося».

«Європейці теж не дуже раді такому розвитку подій, оскільки нова холодна війна розгортається у самих кордонів Європейського союзу», – сказав Лес.

Про те, що сьогодні про холодну війну, відому нам з історії ХХ століття, мова не йде, говорить і Дмітрій Міліч, політичний аналітик і директор неурядової організації «Новий третій шлях». За його словами, холодну війну в минулому вели дві наддержави (США і СРСР), тому фактично світ був біполярним.

«Сучасний світ багатополярний. Існує безліч значущих сил зі своїми інтересами (США, Китай, Росія, Індія, ЄС, Іран та інші). У подібному світі Сербії балансувати важче, оскільки сила і вплив розосереджені по всьому світу», – каже експерт.

На його думку, ЄС буде ключовим економічним партнером Сербії.

«Сербська економіка експортує близько 70% продукції на ринки Європейського союзу та всього близько 7% в Росію, а також 0,5% у Китай. Аналогічна ситуація склалася і в області іноземних інвестицій у Сербію, більша частина яких походить із країн ЄС», – говорить експерт.

Проте, як він зазначає, не можна нехтувати роллю Китаю, який «скористається шансом посилити свій вплив у Сербії завдяки власному капіталу, тоді як Росія може домогтися того ж, застосовуючи м’яку силу або діючи в політичній сфері».

«І все ж у нинішніх обставинах, враховуючи реальний стан справ у регіоні, ЄС і США залишаються найвпливовішими силами в Сербії, і навряд чи це зміниться», – робить висновок Міліч.

Лана ГЕДОШЕВИЧ,

Blic (Сербія)

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.