Четверг , 25 Апрель 2024
Мир

Повномасштабна війна між США і Росією призведе до ядерної зими на планеті

Згідно з результатами дослідження, проведеного науковцями Рутгерського університету в Нью-Брансвіку, в разі повномасштабної війни між США і Росією вся планета буде піддана страшному спустошенню. На Землю опуститься ядерна зима, і навіть у значній частині північної півкулі влітку температура опуститься нижче нульової позначки. В результаті майже все населення Землі (7,7 мільярда чоловік) може померти від голоду.

Дослідження, опубліковане в Journal of Geophysical Research-Atmospheres, висуває аргументи на користь Договору про заборону ядерної зброї, прийнятого ООН два роки тому. В цілому цей документ ратифікували нині 25 країн. США не входять до їх числа. Він набере чинності, коли кількість держав, які його підписали, досягне 50. Питання більш ніж актуальне: кілька днів тому США випробували крилату ракету наземного базування дальністю понад 500 км після того, як ДРСМД, що забороняв двом наддержавам розробку і використання цих озброєнь, припинив свою дію.

Наукові співробітники на чолі з аспірантом Рутгерського університету Джошуа Купом використали сучасну кліматичну модель для того, щоб спрогнозувати наслідки ядерного конфлікту між двома ядерними наддержавами.

В результаті обміну ударами в верхні і нижні шари атмосфери піднімуться 150 мільйонів тонн чорного диму від пожеж у містах і промислових зонах. Дим у повітрі триматиметься протягом кількох місяців або років, не пропускаючи на Землю сонячні промені.

Наукові співробітники застосували нову кліматичну модель Національного центру атмосферних досліджень з поліпшеною роздільною здатністю і промальовуванням ситуацій у порівнянні з моделлю, розробленою НАСА і використаною два роки тому науковою групою, яку очолював співавтор нового дослідження Алан Робок, викладач екологічних наук у Рутгерському університеті.

Нова модель дає зображення набагато більшої кількості місць на Землі і видає прогнозні зображення частинок диму і руйнування озонового шару в результаті перегріву атмосфери. Але навіть за цих умов кліматичні зміни, показані в новій моделі, майже збігаються з тими, що були представлені в моделі НАСА.

«Це означає, що в разі великомасштабної ядерної війни ймовірність зміни клімату вельми висока. Справді настане ядерна зима з катастрофічними наслідками», – підкреслив Куп.

Як у нових, так і в старих моделях ядерна зима настає, коли дим (сажа) в верхніх шарах атмосфери перешкоджає проникненню сонячного світла, в результаті чого температура на поверхні Землі опускається в середньому на 10ºC.

У зв’язку з тим, що великомасштабна ядерна війна може спалахнути в результаті аварії або внаслідок хакерської атаки, комп’ютерного збою або дій безвідповідального світового лідера (що цілком можливо), то єдиним правильним рішенням з боку людства буде знищення всієї ядерної зброї, вважає Робок. Питання лише в тому, хто зробить перший крок.

ABC.es, Іспанія

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.