Пятница , 29 Март 2024
Мир

Світ котиться до апокаліпсиса в хворобах, але всім начхати

Смертельні епідемії, викликані досі невідомими вірусами і бактеріями, дорого коштують світовій економіці, однак це не спонукає політичних лідерів до дій.

Новий незалежний звіт, складений на замовлення Генерального секретаря ООН, застерігає, що існує «реальна загроза» початку пандемії, яка охопить всю планету Земля. Її жертвами можуть стати до 80 мільйонів чоловік. Смертельний патоген, який поширюється по всьому світу через повітря, здатен скоротити глобальну економіку на 5%. І ми до цього не готові.

Аналіз був проведений незалежною панеллю Global Preparedness Monitoring Board (GPMB). Її очолюють колишній голова ВООЗ, екс-прем’єр-міністр Норвегії Гру Гарлем Брундтланд і голова міжнародного «Червоного Хреста» Елхадж Ас Сі. GPMB оцінила експертні дослідження і на основі цих оцінок опублікувала жахливий висновок щодо політичного, фінансового та логістичного стану готовності до початку пандемій.

«Готовність підірвана відсутністю тривалої політичної волі на всіх рівнях… Національні лідери реагують на кризи в сфері охорони здоров’я, коли страх і паніка досягають високого рівня. Але більшість країн не витрачають суттєвих зусиль і ресурсів на те, щоб не дозволити спалахам перерости в катастрофи», – зазначено в документі.

Це гірке твердження неодноразово озвучували й раніше. Однак воно стикалося з глухотою політичних лідерів, фінансових корпорацій чи міжнародних інститутів. І немає жодних причин сподіватися, що цього разу ситуація раптом зміниться. Прикро усвідомлювати, що тільки справді нищівна пандемія грипу або якогось невідомого досі мікроба змусить світових лідерів не легковажити мікроскопічними загрозами…

Велика кількість невідомих вірусів на зразок тих, які в 2003 році спричинили епідемію тяжкого гострого респіраторного синдрому (SARS), вбивають людей і тварин по всьому світу. За сім років (з 2011 до 2018) ВООЗ боролася проти 1483 епідемій. А ціна зараження в поєднанні зі шкодою для економіки в цілому зросла, на що вказує звіт GPMB і дані Світового банку. У 2003 році епідемія SARS коштувала глобальній економіці 40 мільярдів доларів. У 2009-му свинячий грип завдав збитків на 50 мільярдів доларів. А в 2014-2016 роках епідемія Ебола в Західній Африці обійшлася у 53 мільярди. Пандемія грипу масштабів 1918 року сьогодні завдала б удару по світовій економіці в три трильйони доларів, скоротивши глобальний ВВП на 4,8%.

З економічної точки зору, багаті країни виявилися найбільш стійкими до останніх спалахів хвороб. Прогноз GPMB каже, що такі країни, як США і Німеччина, можуть пережити нищівні епідемії, втративши менше ніж 0,5% ВВП. Але бідні країни, такі як Індія, Росія і країни Центральної Африки, можуть втратити більше ніж 2% ВВП від такої ж гіпотетичної пандемії. Цей ризик зростає.

Кліматичні зміни підсилюють імовірність спалахів хвороб. Оскільки підвищення температури і вологості викликає зростання популяції комах, здатних переносити віруси і бактерії. Глобальне потепління змушує водойми задихатися під токсичними водоростями, наповнює аграрні поля смертельними грибками і змінює міграційні звички птахів і тварин. Все це дозволяє небезпечним мікробам освоювати нову географію.

Лорі ГАРРЕТ

Foreign Policy

(Матеріал публікується зі скороченнями)

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...