Пятница , 19 Апрель 2024
Мир

Порушуючи обіцянку про Македонію, Франція і ЄС втрачають довіру до себе

На засіданні Європейської ради 18 жовтня Франція вкотре виступила проти початку переговорів із Північною Македонією та Албанією про їхній вступ до союзу. Це рішення порушує обіцянку ЄС, підриває довіру до нього і може викликати нові потрясіння на Балканах, де Францію з 2017 року сприймали як фактор регіональної стабільності. І це попри недавнє прийняття в Скоп’є історичних політичних рішень у нестійкому регіоні, що потребує примирення.

Коли Македонія здобула незалежність після розвалу Югославії в листопаді 1991 року, Греція наполягла, щоб та мала назву «Колишня югославська республіка Македонія». ЄС прийняв це. 12 червня 2018 року прем’єри Зоран Заєв і Алексіс Ципрас домовилися про нову офіційну назву країни: Північна Македонія. Історичну суперечку було припинено.

Подолання етнічних конфліктів

В Афінах прийняли сміливе рішення, незважаючи на незгоду опозиції (вона зараз прийшла до влади) і протести націоналістів. Не меншу відвагу проявили і в Скоп’є, де хистка коаліція прем’єра прийшла на зміну націоналісту Николі Груєвському (2006-2016), чий авторитаризм спирався на переписування історії і установку нескінченних статуй «македонських героїв».

Попри нерідко агресивну протидію, обидва прем’єри домоглися ратифікації угоди в парламентах, які перейнялися духом компромісу в ім’я європейських зобов’язань. Скоп’є довелося мати справу з потужним зовнішнім ворогом, Російською Федерацією, яка вороже сприйняла договір, що відкриває Македонії дорогу в НАТО.

Болісний розпад Югославії супроводжувався появою нових націоналістичних і авторитарних сил за винятком Македонії, яка змогла за підтримки ЄС і НАТО уникнути початку громадянської війни між слов’янською більшістю і албанською меншістю, які підписали в 2001 році Охридську угоду.

ЄС відзначив це досягнення договором про стабілізацію та асоціацію в дусі «європейської перспективи», яка була відкрита для Західних Балкан на саміті в Салоніках у 2003 році. Македонія подала в той момент приклад подолання етнічних конфліктів для руху до обіцяної європейської інтеграції.

«В ім’я Європи»

У 2005 році Македонія отримала статус «кандидата» на вступ до ЄС, проте рішуча обструкція з боку Греції в зв’язку з назвою перекреслювала перспективу початку переговорів. Справа в тому, що для розширення потрібне одноголосне рішення. Вето Афін посприяло утвердженню на десять років націоналістичної, авторитарної і корумпованої влади, яка також знаходила алібі для відстрочки процесу вступу.

З 2016 року уряд Зорана Заєва змінив все це за допомогою реформ судової системи та боротьби з корупцією, як того вимагав Брюссель. Паралельно з цим він дав старт політиці розвитку добросусідських відносин, яка привела до угоди з Грецією щодо назви країни і договору про дружбу і партнерство з Болгарією, що поклав край болючій і складній історії.

Все це – «в ім’я Європи». Тому було б логічно, якби Європейська рада на засіданні 29 червня 2018 року запустила переговори про вступ з країною, яка виконала всі жорсткі вимоги Єврокомісії.

Проте Франція і Нідерланди вирішили, що поглиблення реформ є попередньою умовою початку таких переговорів. Президент Макрон ще в 2018 році остудив надії словами про те, що ЄС необхідно самому провести реформи перед прийняттям будь-яких нових членів. Хоча Єврокомісія теж заявляла, що «ЄС повинен стати сильнішим і міцнішим перед подальшим розширенням», Франція звела це в абсолют, виступаючи проти нього майже невротичним чином. У нас часто говорять про ціну розширення, але забувають про ціну його відсутності.

Велике розчарування Балкан

Така позиція шокувала не тільки Македонію, а й ті країни, які не надто палко бажають проводити справжні реформи і переінакшують стару приказку комуністичних держав Східної Європи: «ЄС робить вигляд, що хоче прийняти нас, ми робимо вигляд, що проводимо реформи!»

На конференції послів 27 серпня Еммануель Макрон все ж закликав «направити нові сили на Балкани, щоб не дати неєвропейським країнам зайняти наше місце в грі». Хай там як, 18 жовтня в Брюсселі Франція зажадала переглянути «рамки переговорів» для більшої прозорості і реформ, хоча Македонія і Албанія поглиблюють ці реформи в непростій політичній обстановці.

Краще – ворог хорошого: саме відкриття переговорів дозволило б Євросоюзу сповна застосувати свою «м’яку силу» для просування реформ та подолання націоналістичних суперечок. Тим більше що Бундестаг з ініціативи німецького уряду висловився за це більшістю голосів.

Виходить, що після вето Греції єдиним противником залишається Франція. А це більше, ніж помилка. Вона не просто веде до ізоляції Франції, а дискредитує ЄС, який порушив своє слово.

Жорстке рішення Євроради потягне за собою велике розчарування на Балканах. Росія, Китай, Туреччина та інші хижаки скористаються цим вакуумом. Що стосується Франції, у якої є міцні історичні та економічні зв’язки в регіоні, вона тільки що втратила значну частину довіри до себе і підриває довіру до ЄС.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що «вступ – це внесок у боротьбу за мир, безпеку і стабільність у Європі». Їй буде непросто підтвердити це на практиці, оскільки ЄС порушив своє слово і може дорого поплатитися за це.

П’єр МІРЕЛЬ, Жак РЮПНІК

Le Monde, Франція

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...

Иордания объявила ЧС и готова к сбитию иранских дронов

Иордания объявила о ЧС после того, как Иран запустил десятки беспилотных летательных...