Пятница , 19 Апрель 2024
Мир

Мексика перетворюється на наркокартель

Минулого тижня в Мексиці були по-звірячому вбиті три жінки-мормонки і шестеро дітей, які були американськими громадянами і довгий час проживали в цій країні. Це стало новим свідченням тієї жорстокої реальності, яка панує на території південної сусідки Сполучених Штатів.

На жінок і дітей серед білого дня напали озброєні чоловіки, коли вони їхали на своїх позашляховиках по північному штату Сонора. Мексиканська влада заявила про те, що американських громадян могли вбити помилково. Але як кажуть ті, кому вдалося сховатися в прилеглому лісі, одну з жінок вбили, коли вона вийшла з машини з піднятими руками. Найімовірніше, ці вбивства стали попередженням наркокартелів жителям цього регіону і особливо мексиканській владі, що тут усім заправляють банди.

Деталі цього масового вбивства вражають, однак слід визнати, що таке свавілля чиниться в Мексиці постійно. Банди наркоторговців контролюють величезні ділянки території Мексики, а уряд країни не в змозі з ними впоратися, адже йому не вистачає для цього ні сил, ні коштів, яких у злочинців вдосталь.

Рада з міжнародних відносин (Council on Foreign Relations) 22 жовтня опублікувала свою уточнену доповідь, в якій говориться, що кількість вбивств у країні різко зросла, і їх часто скоюють наркокартелі. У 2018 році був поставлений новий рекорд за кількістю вбивств, що склав 36000 чоловік. А в цьому році в середньому щодня від рук убивць гине 90 осіб.

Прикордонні штати Сонора і Чіуауа дуже важливі для картелів, бо вони межують зі США, а це дає вихід на гігантський американський ринок опіатів і інших незаконних субстанцій наркотичного типу. В цьому році число вбитих поліцейських у Сонорі виросло вдвічі, досягши 20 осіб, про що повідомляє столична консалтингова фірма Empra.

Ці банди нещадні і готові вбити будь-кого, хто їм заважає, а також членів їхніх сімей. Минулого місяця 35 мексиканських поліцейських і бійців національної гвардії були змушені відпустити наркобарона Овідіо Гусмана, коли їх оточили бойовики наркокартеля з чисельною і вогневою перевагою. Овідіо – це син Хоакіна Гусмана на прізвисько Ель Чапо (Коротун), який сидить в американській в’язниці.

«Жорстока правда полягає в тому, що Мексика небезпечно близька до того, щоб перетворитися на неспроможну державу», – заявив сенатор з Небраски Бен Сасс.

Хоча Мексика в останні десятиліття домоглася чималих успіхів в економіці, сенатор недалекий від істини, кажучи про провали в сфері безпеки. Картелі, по суті, перетворилися в державу, особливо вздовж маршрутів наркотрафіку.

За президента Андреса Мануеля Лопеса Обрадора, який прийшов до влади минулого року і пообіцяв довести до кінця кампанію по боротьбі з наркокартелями, яку почали два його попередника, хаос тільки посилився. Він назвав війну з наркотиками провальною і дав слово «почати мирний процес з організованою злочинністю, а також впровадити моделі правосуддя перехідного періоду, що гарантують права жертв». Це була невиразна лівацька тарабарщина, яка означала капітуляцію. Населення її не зрозуміло, зате наркокартелі все зрозуміли правильно, перейшовши в наступ.

Громадяни США теж повинні визнати, що їхня звичка до наркотиків зіграла свою роль у зростанні невмотивованого насильства в Мексиці. У доповіді Ради з міжнародних відносин відзначається, що в 2016 році американці витратили майже 150 мільярдів доларів на кокаїн, героїн, метамфетамін і марихуану… Велика частина цих наркотиків переправляється через мексиканський кордон, а гроші від їх продажу дозволяють картелям давати хабарі правоохоронцям в обох країнах…

Боротьба правоохоронних органів з поставками наркотиків на тлі такого попиту приречена на провал, але це аж ніяк не означає, що картелям можна дозволити дестабілізувати сусідню державу або контролювати територію як наркотичний халіфат. А основний обов’язок держави полягає в захисті громадян від беззаконня…

The Wall Street Journal, США

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...