Вторник , 23 Апрель 2024
Мир

Протести в Грузії: невиконані обіцянки монобільшості до протестів призвели

В Грузії спалахнули протести, які розганяють із застосуванням сили.

Парламентська монобільшість «Грузинська мрія» під керівництвом мільярдера Бідзіни Іванішвілі не виконала обіцянки, яку дала суспільству влітку після того, як у спікерському кріслі вмостився скандально відомий депутат Держдуми РФ Гаврилов. Тоді, щоб вгамувати протести, Іванішвілі пообіцяв провести вибори у 2020 році вже за пропорційною системою. Для цього парламент мав ухвалити відповідні поправки в Конституцію. Проте голосування було провалено завдяки мажоритарникам, яких контролює «Грузинська мрія».

Нині Іванішвілі незадоволені всі – й інші політичні сили, і населення. Навіть ті, хто раніше за нього голосував й сподівався, що голова «Грузинської мрії» виконає передвиборчі обіцянки й розпочне боротися з бідністю, розчарувалися в ньому. Тому чи не найбільш розповсюдженим лозунгом протестів став «Бідзіна повинен піти».

Люди, що вийшли на вулиці, вимагають відставки прем’єр-міністра Георгія Гахарії і проведення дострокових парламентських виборів за пропорційною, а не за змішаною системою, яка наразі закріплена в Основному Законі Грузії. Протестувальники також виступають за відміну прохідного бар’єру, щоб до парламенту мали змогу потрапити нові обличчя, які працюватимуть заради країни.

Але поки президент країни у звичній для себе манері закликала вирішити це питання шляхом діалогу, відбувся силовий розгін із зачисткою наметового містечка, в результаті якого було затримано декілька десятків активістів, яких за рішенням суду, що працював у швидкісному режимі, доставляли до СІЗО.

Проте це не зупинить протест. Чим він закінчиться, наразі невідомо. Але, найімовірніше, «Грузинська мрія» має звикнути до думки про те, що їй більше не бути монокоаліцією й доведеться дослухатися до інших політичних сил. Адже в такій країні, як Грузія, не можна довго приховувати прихильність до «руського миру» та жагу влади, замасковані під євроінтеграційність та демократичність.

Олена САФОНОВА

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.

Сенат США пообещал быстро отправить законопроект о помощи Украине на подпись

Сенат США быстро примет законопроекты, выдвинутые спикером Палаты представителей Майка Джонсона.