Четверг , 28 Март 2024
Мир

Математики із Канади пояснили, як запобігти поширенню коронавірусу

Вчені з університету Торонто в Канаді створили математичну модель поширення коронавірусу, за допомогою якої змоделювали, що пік епідемії відбудеться в цьому місяці – лютому, а зниження рівня захворювань станеться і без зовнішнього втручання, передає УНН із посиланням на WP.

Вчені з канадського університету створили спрощену математичну модель поширення коронавірусу. Основним фактором захворюваності є сприйняття популяції. Згідно з дослідженням, базове репродуктивне число COVID-19 оцінюється в 2,3. Це означає, що кожна людина, заражена вірусом, поширить його в середньому на 2,3 інших в середньому протягом своєї хвороби.

У моделюванні використовувалася вибірка 4 тисяч чоловік, без використання щеплень, масок або карантину. За сценарієм, після зараження люди або повністю одужують, або вмирають, також після зараження і одужання людина не може бути повторно зараженою. При цьому, третина людей з гіпотетичної хворобою носять захисні предмети, такі як маски і рукавички, які значно знижують вірогідність подальшого розповсюдження хвороби.

Вчені відзначають, що чим вище репродуктивне число вірусу, тим швидше розвивається епідемія. При цьому, якщо порівняти зі спалахами кору, репродуктивне число у порівнянні з коронавірусом від 12 до 18. Коли репродуктивне число буде менше 1 – вірус припинить поширюватися. Однак, в реальному світі населення не ізольоване і інфікування може відбуватися швидше через пересування людей.

Поширення епідемії впливає на населення рівномірно, тому необхідно вживати заходів, перш за все по відношенню до людей, які щодня контактують з великою кількістю інших людей – продавці супермаркетів, лікарі і так далі.

Таким чином, відзначають вчені, карантин ефективний, тому що він обмежує кількість людей, схильних до захворювання. Цей сценарій показує, що відбувається, якщо карантин встановлюється швидко після виявлення перших декількох випадків.

unn.com.ua

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...

Почему Европейский Союз продолжает склоняться к политике победы над Россией?

Лидеры Европейского Союза всё больше соглашаются с политикой победы.

Как Европейский Союз планирует перевести экономику на военные рельсы?

Европейский Союз выразил намерение поставить свою экономику на "военные рельсы".