Суббота , 20 Апрель 2024
Мир

Іран уп’ятеро перевищив допустимі обсяги збагаченого урану – МАГАТЕ

Обсяги збагаченого урану в Ірані перевищили позначку в одну тонну і таким чином уп’ятеро більші за ліміт, встановлений ядерною угодою від 2015 року. Про це у вівторок, 3 березня, заявили у Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ).

Згідно зі звітом МАГАТЕ, на який посилається агенція dpa, кількість збагаченого Іраном урану нині становить понад 1020 кілограмів. Ідеться, власне, про уран із рівнем збагачення в 4,5 відсотка, який неможливо застосовувати в ядерній зброї.

Крім того, цей обсяг урану поки що є вдесятеро меншим за обсяги, якими країна володіла до набуття чинності Спільним всеосяжним планом дій – ядерною угодою, підписаною між Іраном, з одного боку, та США, Росією, Китаєм, Францією, Великобританією та Німеччиною, з другого боку.

В організації також повідомили про відмову іранської влади надати доступ представникам МАГАТЕ до двох об’єктів, у яких, як підозрюють фахівці організації, здійснюється збагачення урану. У зв’язку з цим генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі звернувся до іранської влади з вимогою негайно і у повному обсязі почати співпрацю з організацією, включаючи надання доступу до всіх об’єктів, де може здійснюватися процес збагачення урану.

У 2019 році, після одностороннього виходу США з ядерної угоди та запровадження ними санкцій проти Ірану, Тегеран оголосив, що не дотримуватиметься низки положень угоди, зокрема, країна повернулася до збагачення урану понад встановлені документом ліміти.

dw.com

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...