Пятница , 29 Март 2024
Мир

В Іспанії через коронавірусний карантин рекордно знизилася злочинність

За даними іспанської поліції, з вулиць країни повністю зникли кишенькові злодії, продавці наркотиків та повії. Кількість пограбувань теж впала майже до нуля.
Донедавна на вулицях Барселони важко було не помітити жінок легкої поведінки, які шукали клієнтів, а прогулянка, особливо після сутінків, навколо стадіону «Камп Ноу» могла закінчитися пограбуванням, а то й насильством. Подібні неприємності чекали на перехожих  в центрі Мадрида, Севільї чи Валенсії. Зараз ситуація змінилися на протилежну, інформує польське видання Interia.

За правилами надзвичайного стану іспанці можуть виходити на вулицю, лише якщо потрібно йти в магазин, аптеку, допомогти літнім людям, інвалідам або їхати на роботу. Прогулянка без поважної причини карається штрафом від 100  до 60 000 євро – і у виняткових випадках вас можуть затримати і посадити до в’язниці.
Тому злочинність пішла на спад. Порушувати закон стало невигідно. Та й злочин набагато важче вчинити. Злодій потребує натовпу, щоб непомітно залізти у кишеню, а хто зараз їздить у метро чи автобусі? На перехресті чекають, щоб перейти вулицю всього кілька людей.

“На вулиці не можна наблизитись до перехожого ближче, ніж на метр. Навіть коли ми виписуємо штрафи за порушення надзвичайного стану, ми стоїмо на відстані витягнутої руки”, – пояснив польському виданню Санті Вілла, поліцейський одного з центральних відділень поліції Барселони. Він додає, що з часу заборони виходити на вулицю впала кількість крадіжок.
Скоротилася також торгівля наркотиками. “Зазвичай «дозу» можна було купити в барах, які зараз закриті, або на околицях міст. Просто поставте біля такого місця два “автозаки” – і ловіть усіх, хто прийшов за наркотиками”, – каже Вілла. 

Екстрені дзвінки продовжують надходити, але, за даними іспанської поліції, кожен третій дзвінок – це запит на консультацію щодо боротьби з коронавірусом. Буває і так, що телефонують самотні люди, які шукають допомоги для себе чи інших. Близько 40 % повідомлень – це доноси на сусідів, які порушують правила надзвичайного стану. “Вчора до нас зателефонував літній пан, бо його сусід підозріло вивозив сміття,” – сказав поліцейський. 

Поряд з розвитком пандемії з’явилися і нові види злочинності. Однією з найпоширеніших є незаконна торгівля медичним обладнанням. У Мадриді та Андалусії злочинна група торгувала антибактеріальними масками й окулярами для захисту очей. Поліція захопила понад 200 000 одиниць. Побільшало шахраїв. У Мадриді спіймали людей, які незаконно продавали респіратори, призначені для тварин.

aspi.com.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...