Пятница , 26 Апрель 2024
Мир

The Guardian: Східна Європа постраждала від коронавірусу менше, ніж Західна, чому?

Дивлячись на мапу поширення коронавірусу в Європі можна сказати точно одне: багатші країни Західної Європи постраждали від хвороби більше, ніж східна частина ЄС. І винятків майже немає. 

Порівняння даних різних країн може бути не простим завданням. І багато факторів можуть викривити реальні цифри. Різниця між рівнями зараження на Заході з одного боку і в Центрі і на Сході з іншого настільки разюча, що її неможливо ігнорувати. Про це пише The Guardian. Навіть у тих країн центрально-східного регіону, які найбільше постраждали, співвідношення хворих і померлих на мільйон населення значно нижчий, ніж в Західній Європі. Приміром, Словаччина зафіксувала лише 1413 випадків зараження і 25 смертей. У сусідній Австрії, яка нібито добре розібралася з хворобою на своїй території, ці цифри вищі в 10 і 20 разів відповідно.

Низка факторів могли вплинути на таку ситуацію. Приміром, в Східній Європі середня тривалість життя менша, тож і менше людей, яких можна віднести до групи ризику. Також авіасполучень з Китаєм менше, тести теж проводяться не так масштабно. Крім того, деяким країнам могло просто пощастити. Мешканці всієї Європи зараз зобов’язані носити маски. Але Чехія і Словаччина ввели це правило дуже рано, намагаючись стримати поширення коронавірусу.

Найважливішою причиною видання називає, однак, швидке запровадження карантину в Центральній і Східній Європі. У березні у Великій Британії й інших країнах Заходу ще проводилися масові зібрання й події. Але уряди східних країн, дивлячись на події в Італії, вже запроваджували карантин. У багатьох місцях страх через погане фінансування й забезпечення систем охорони здоров’я швидко переріс в рішучість.

“Такі країни, як Швеція і Велика Британія, мали більше відчуття, що у них є можливість зважити низку політичних виборів, а не просто потрапити в ситуацію, в якій їм потрібно боротися з абсолютним крахом систем охорони здоров’я”, – сказав політолог Бен Стенлі.

Це змусило населення Східної Європи виконувати розпорядження влади. В регіоні було менше незгодних голосів на відміну від Західної Європи і США.

 

“Саме відчуття вразливості нашої системи охорони здоров’я змусило людей дотримуватися карантину. Це все тому, що ніхто не вірить системі”, – пояснив політолог з Болгарії Іван Крастєв.

unian.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...