Суббота , 27 Апрель 2024
Мир

NASA: Землі загрожував легкий льодовиковий період, але через глобальне потепління його не буде

Сонце проходить регулярні цикли підвищення і зниження активності, які впливають на погодні умови Землі. Наразі активність зірки перебуває у фазі свого мінімуму, і це мало б призвести наш світ до легкого льодовикового періоду, як кількасот років тому. Проте цього разу його не буде.

Про це повідомляє NASA.

Кожні 11 років зірка переживає пік і падіння своєї активності, що виражається у кількості сонячних плям і спалахів. Та інколи активність Сонця стає настільки низькою, що це суттєво впливає на кліматичні умови Землі.

Востаннє, у 1650-1715 роках, такий Великий сонячний мінімум призвів до «малого льодовикового періоду» у північній півкулі нашої планети. Температура поверхні тоді рекордно впала через два фактори: зниження сонячної активності та вулканічні викиди в атмосферу.

Однак цього разу нам пощастило, і роль у цьому зіграло глобальне потепління.

«Ніякого «льодовикового періоду» або «малого льодовикового періоду» через зниження виходу енергії Сонця в наступні кілька десятків років не очікується… Що це означає? Потепління, викликане викидами парникових газів через використання викопного палива, у шість разів сильніше за можливе охолодження через Великий сонячний мінімум», – повідомляє NASA.

Таким чином, Великий сонячний мінімум лише відтягне на кілька років потепління, спричинене людською активністю. Зазначається, що навіть у випадку зниження сонячної активності на сторіччя земна температура продовжить зростати.

«Значно більше факторів змінюють глобальну температуру на Землі, і найсильнішим сьогодні є потепління, спричинене викидами парникових газів внаслідок людської діяльності», – йдеться в статті.

thebabel.com.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...