Вторник , 19 Март 2024
Мир

Der Spiegel: США хочуть встановити правила поділу багатств Місяця між землянами

Крига для ракетних двигунів, гелій-3 як джерело енергії – Місяць багатий на цікаві корисні копалини. Але хто може ними користуватися? 
Американська космічна агенція NASA намагається знайти партнерів для підтримки своєї спірної юридичної позиції, – пише Der Spiegel. Керівника пілотованих місій NASA Дага Ловерро  нещодавно запитали, чи він справді вірить, що американські астронавти зможуть приземлитися на Місяці через чотири роки і чи ця дата не була знята з порядку денного через пандемію коронавірусу.

“Ця дата не просто на порядку денному, вона і є порядок денний”, – відповів він. 
NASA з ініціативи президента Дональда Трампа хоче повернутися на Місяць. І тисне на інших. Коли американці літали на супутник Землі в кінці 1960-х і на початку 1970-х років, їхня космічна програма носила ім’я грецького бога – “Аполлон”. Повернення тепер відбудеться з ім’ям його сестри – Артеміди. Приблизно в 2024 році 3-4 астронавти почнуть свій шлях зі стартового майданчика 39-B Космічного центру Кеннеді в Флориді. Надважка ракета SLS за приблизно два мільярди доларів з європейсько-американською капсулою “Оріон” на верхівці доставить мандрівників на орбіту Місяця. А там двоє пілотів сядуть в човен, збудований приватною компанією. Модуль для посадки доставить їх на південний полюс Місяця приблизно за тиждень.

У NASA неодноразово наголошували, ощ повернення на Місяць – це не PR-трюк для телекамер. Йдеться про довгострокову присутність на супутнику. А за ідеальним сценарієм, воно стане підготовкою до майбутніх місій на Марс. В цьому повинні зіграти роль й міжнародні партнери. Але який вигляд буде мати це співробітництво? Американська космічна агенція розробила кілька ідей. США хочуть укласти міжнародні угоди з іншими країнами, які теж зацікавлені ресурсами Місяця. Відповідний документ отримав назву “Домовленості Артеміди”. 
Der Spiegel пише, що ключові положення тепер стали відомими. В них йдеться про допомогу в разі виникнення надзвичайної ситуації, про співпрацю між різними країнами, про ліквідацію космічного брухту тощо. Але також в документі йдеться про  видобуток корисних копалин на Місяці, про захист місць попередніх американських висадок і про встановлення так званих безпечних зон навколо майбутніх баз. Країни будуть контролювати території навколо своїх станцій і не будуть мати доступ до зон інших.
Віце-президент NASA з міжнародних відносин Майк Голд вважає, що ці принципи не зможе відкинути жодна “відповідальна космічна держава”.   
“Ми сподіваємося, що завдяки “Домовленостям Артеміди” майбутнє буде більше схоже на Star Trek і менше на Star Wars”, – сказав він. 
Один з найбільш цікавих ресурсів Місяця – це крига, запаси якої містяться в глибоких кратерах. Її потенційно можна використати як ракетне паливо. Також багато розмов триває про використання місячного пилу як будівельного матеріалу чи гелію-3. Якби тільки на Місяці можна було займатися видобутком корисних копалин.

Насправді вже існує міжнародна угода, яка регулює таку діяльність. Більше сотні країн включно зі США підписали угоду про космос в 1967 році. Вона зобов’язує всіх використовувати космічний простір виключно в мирних цілях, забороняє застосування зброї масового знищення і пояснює, що жодна країна не може привласнити будь-яке космічне тіло. В NASA наполягають, що “Домовленості Артеміди” допоможуть реалізувати цю угоду. 

“З історичної точки зору, ці старі домовленості повинні не дозволити могутнім країнам робити в космосі все, що заманеться”, – пояснив Der Spiegel юрист міжнародного права Штефан Хобе, який керує Інститутом повітряного, космічного й кіберпростору в Кельнському університеті.

“Проблема тільки в тому, що Договір про космос у деяких пунктах недостатньо ясно регулює правову ситуацію”, – додав він. 
Наприклад, не зрозуміло, чи можуть фізичні особи використовувати ресурси космосу з метою отримання прибутку, займатися розробкою покладів корисних копалин на Місяці й астероїдах. США аргументують, що це повинно бути доступним правом. На їхню думку, корисні копалини в космосі можна добувати, навіть не будучи їхнім формальним власником. Аналогічним чином можна ловити рибу в міжнародних водах, не маючи права володіти океаном.

“Я вважаю таку точку зору помилковою. Але, можливо, їх потрібно ще ретельніше розглянути після представлення. “Домовленості Артеміди” зроблять правові погляди американців обов’язковими для партнерів програми з освоєння Місяця. І це найбільше дратує юристів. Ми знову прийшли до того, що великі гравці диктують свою волю дрібнішим”, – сказав Хобе. 
Спеціальна угода про діяльність країн на Місяці й інших небесних тілах за 1979 рік повинна була регулювати конкретні умови використання космосу країнами і приватними компаніями. Але лише 18 країн ратифікували текст угоди. Тому її вважають провальною. Перед усім, тому що проти неї активно виступали США. 
“Я вважаю це непорядним, коли хтось спочатку підриває всі міжнародні спроби дійти до згоди, а потім заявляє, що правил немає і тепер треба їх створювати односторонньо”, – сказав Хобе. 
Der Spiegel пише, що, власне, саме це і роблять США.

“Ми не будемо чекати, поки буде узгоджуватися договір, який становить для нас національний інтерес”, – сказав експерт з космічного простору Крістофер Джонсон. 
“Ми вважаємо, що можемо полетіти на Місяць й використовувати там ресурси. І ми це зробимо. Але так, щоб це відбувалося в партнерстві з іншими країнами”, – додав він. 
Одним з таких партнерів може стати Європейська космічна агенція ESA. Європейці працюють над безпілотним місяцеходом. І вони хотіли б відправити також одного чи більше астронавтів у капсулах NASA. Німецькі астронавти Александр Герст, який вже був двічі на МКС, і Маттіас Мауер, який вирушить туди в 2022 році, неодноразово заявляли, що готові до місії на Місяць. В Європейському центрі астронавтів у Кельні триває будівництво тренувальної станції Luna. Саме тут буде проходити підготовка до польотів на природний супутник Землі.

“Ми ретельно вивчимо всі пропозиції американців. Загалом, мені здається, напрямок правильний. Але потрібно бути обережним, щоб місячна програма лишалася міжнародною”, – сказав голова ESA Ян Вьорнер, додаючи, що йдеться про спільне використання супутника Землі.

“Ми повинні захистити Місяць і не допустити надмірної експлуатації, як це відбулося в різних частинах Землі”, – пояснив він. 
Кілька років тому Вьорнер запропонував концепцію побудови міжнародного містечка на Місяці, яке було б відкритим для всіх країн. NASA не підписало відповідні документи з пропозицією. Наскільки міжнародним буде програма “Артеміда”, покаже час. Голова NASA Джим Брайденстайн заявив про зацікавленість Японії й Канади в участі. Росія ж відреагувала критикою і назвала американську “Артеміду” “вторгненням”, порівнявши її з війнами в Іраку й Афганістані.

unian.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Чехии предлагают ввести запрет на импорт российского и белорусского зерна

В качестве отягощения санкционных ограничений против РФ Чехия готовится к запрету на...

США отреагировали на возможное размещение войск других стран в Украине

Советник Белого дома Джон Кирби сделал заявление о том, что США не...

Как война в Украине сказалась на оборонной промышленности Финляндии?

Война в Украине значительно усилила финскую оборонную промышленность.

На какой срок перенесли суд над Дональдом Трампом?

Судебный процесс над бывшим лидером США Дональдом Трампом перенесён.