Пятница , 26 Апрель 2024
Мир

Foreign Policy: Індія й Китай знову на межі початку війни

Напруга між Індією й Китаєм – не новина. Між країнами, які розділяють найдовший у світі недемаркований кордон, в 1962 році спалахнула повномасштабна війна. А після того були кілька невеликих сутичок. 

З 1975 року жодна куля не пролетіла через індійсько-китайський кордон. В результаті теорія про те, що індійсько-китайські сутички – це лише мимовільні спалахи, стала широкопоширеним консенсусом. Але події останнього часу говорять про те, що ескалація цілком можлива, – пише Foreign Policy. Обидві країни мають значні військові сили біля спільного кордону, які продовжують зростати. І впродовж більш ніж десятиліття Народно-визвольна армія КНР випробовувала бойову готовність і політичну рішучість Індії в кількох стратегічних регіонах. Мир більше не можна сприймати як належне.

Найсвіжіша сутичка між країнами сталася на початку місяця. 5 травня солдати Індії й Китаю вступили в бій біля озера Пангонг Цо в районі Ладакх. Вважається, що все почалося після того, як китайські військові не пустили в регіон індійський військовий патруль. Більшість таких боїв, вочевидь, спалахують через те, що сторони по-різному оцінюють місце полягання так званої “лінії фактичного контролю”, яка служить де-факто міжнародним кордоном між Китаєм й Індією.  
А потім, 9 травня на висоті 4,5 кілометрів в регіоні Наку Ла поблизу Тибету солдати обох країн почали битися й кидати каміння один в одного. Так китайські військові намагалися змусити індійських відійти з районів, де вони проводили патрулювання. Зброя не була застосована. Кілька десятків солдатів були поранені включно зі старшим офіцером армії Індії, якого повітряним транспортом відвезли в лікарню.

Після тривалого періоду відносного затишшя вздовж китайсько-індійського кордону військові інциденти знову виходять на передній план. Уряд Індії стверджує, що китайські військові за 2016-2018 роки перетнули індійський кордон 1025 разів. Зважаючи на те, що цей кордон лишається остаточно не визначеним, такі порушення стаються через те, що Пекін і Нью-Делі по-різному оцінюють, як далеко простягаються їхні території.

В 2017 році в регіоні Доклам, на який претендують Бутан і Китаю,  індійські й китайські війська вели протистояння впродовж двох місяців. Тоді була серйозна загроза початку великого військового конфлікту між країнами. Хоч ця конкретна криза стихла, напевне, варто розглядати її не як помилку, а як частину нової фази у відносинах між Китаєм й Індією. 
Стара фаза почалася в 1988 році після військової сутички між країнами у долині Сумдоронг Чу. Тоді прем’єр-міністр Індії Раджив Ганді зустрівся з китайським лідером Деном Сяопіном в Пекіні, щоб покращити зв’язки. На зустрічі вони домовилися збудувати довгострокові відносини й відкласти в бік деякі важливі проблеми, такі як територіальні суперечки. Причинами такого прагматизму стали економічні й стратегічні фактори. Індії й Китаю однаково було потрібне стабільне зовнішнє середовище, щоб просувати внутрішній економічний розвиток. Пекін вже десять років проводив економічні реформи, започатковані Деном Сяопіном, а Нью-Делі під керівництвом Ганді тільки починала обережно ставати на цей шлях.
Компроміс 1988 року між Індією й Китаєм був досягнутий частково завдяки стратегічному мовчанню Нью-Делі про події в Тибеті. Крім того, на той час обидві країни були фактично рівними на міжнародній арені. Згідно з даними Світового банку, ВВП Індії складав 297 мільярдів доларів, в той час як китайську економіку на той час оцінювали в 312 мільярдів доларів. Оборонний бюджет Індії складав 10,6 мільярдів доларів, а Китаю – 11,4 мільярдів.

Але з того часу матеріальний баланс між Китаєм й Індією дуже сильно змінився. В 2018 році китайський ВВП досяг позначки в 13,6 трильйони доларів. І це в п’ять разів більше індійського, який становить 2,7 трильйони. Оборонний бюджет Китаю теж в чотири рази більший, ніж в Індії. Нова економічна динаміка означає, що фундамент домовленостей між Ганді і Деном втратив своє значення.  

Видання пише, що Індії доведеться вдатися до багатовекторної стратегії, щоб не дозволити спіралі конфлікту розкрутитися. Їй потрібно буде проводити певні дипломатичні зустрічі й працювати з міжнародними інститутами, такими як Шанхайська організація співробітництва, “Новий банк співробітництва” і “Азійський банк інфраструктурних інвестицій”. Однак, хоч ця дипломатична й економічна активність може допомогти з завданням не допустити збільшення кількості сутичок на кордоні. Але вона не вирішить головну проблему китайсько-індійських відносин. Поки країни не домовляться про територіальні поступки, Індія не зможе позбутися головного джерела ворожості з сусідом.

unian.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...