Пятница , 29 Март 2024
Мир

Трамп пояснив, у якому разі закличе військовиків покласти край заворушенням у США

Президент США Дональд Трамп пригрозив задіяти військових для припинення широкомасштабних протестів, викликаних вбивством поліцейськими неозброєного темношкірого чоловіка

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

На пресконференції 1 червня Трамп заявив, що готовий розгорнути військові сили, якщо губернатори не слідуватимуть його рекомендаціям і не розгорнуть сили Національної гвардії в достатній кількості, щоб “домінувати на вулицях”.

Читайте також: Трамп заплющує очі на те, що “антифашизм” є інструментом російської гібридної агресії

Президент США може використовувати Закон про повстання часів громадянської війни для розгортання військ. Закон допускає таке застосування військових у правоохоронних цілях у крайніх випадках. Попередні застосування збройних сил у США призначалися для надання допомоги американцям у надзвичайних ситуаціях, таких як стихійні лиха, і відбувалися тільки за погодженням з державними та місцевими посадовими особами.

У США вночі 1 червня протести проти соціальної нерівності супроводжувалися заворушеннями й насильством у декількох містах. Демонстранти вимагають суду над чотирма співробітниками поліції за їхню роль у загибелі 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. Вони стверджують, що протестують не тільки проти жорстокого поводження поліції з темношкірими, а й проти “системного расизму в США”.

Тим часом поліція в багатьох містах намагається забезпечити дотримання нічної комендантської години. Приблизно 40 міст, зокрема Лос-Анджелес, Маямі, Детройт, Філадельфія, заборонили вуличні демонстрації після настання темряви.

Читайте також: Трамп укотре намагається контрабандою протягнути Путіна на саміт “сімки” – Портников

Демонстрації почалися 26 травня в Міннеаполісі, де 46-річний темношкірий чоловік Джордж Флойд помер після того, як його затримали, закували в кайданки й поклали на землю обличчям униз, а поліціянт притискав його шию коліном – у той час як Флойд казав, що не може дихати.

Через чотири дні Дерекові Шовіну, який затримував Флойда, висунули звинувачення в убивстві третього ступеня й ненавмисному вбивстві другого ступеня. Він і троє інших його колег-поліціянтів, які стояли поруч і не втручалися, були звільнені.

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...