Суббота , 20 Апрель 2024
Мир

Лукашенко вдався до свого улюбленого фокуса, проте цього разу він йому навряд допоможе – Портников

На тлі опозиційних протестів і затримань активістів президент Білорусі Олександр Лукашенко відправив у відставку уряд і призначив нового прем’єр-міністра

Про це для “Радіо Свобода” пише Віталій Портников.

Навіщо Лукашенку новий прем’єр

На перший погляд, особливого значення ці перестановки не мають. Білорусь – не просто президентська республіка. Це країна, в якій уся повнота влади ось уже 26 років належить одній людині. Яка різниця, хто буде прем’єр-міністром Білорусі?

Читайте також: Підписи, протести та проблеми Лукашенка. Що відбувається в Білорусі? ВІДЕО

А проте Лукашенкове рішення – свідчення того, що він невпевнений у власних позиціях. Невпевнений у тому, що в період економічної кризи, проблем із епідемією коронавірусу (Білорусь так і не оголосила карантин, однак Лукашенко влаштував 9 травня парад) й опозиційних протестів вибори відбудуться легко. Невипадково він лякає білорусів нестабільністю, нагадує їм про заворушення в Україні, територіальні втрати Грузії та Молдови й навіть криваве придушення протестів в узбецькому Андижані. Білорусь – “єдина пострадянська країна, яка не бачила горя”, стверджує Лукашенко. А в такій країні президент повинен “прислухатися” до народу й постійно змінювати поганих чиновників. Що Лукашенко і робить.

Асоціації з Україною

Крім того, відправлений у відставку Сергій Румас, відомий у країні фінансист, виявився прем’єром із власним обличчям, що не могло сподобатися Лукашенкові. І в цьому сенсі Румасову відставку можна порівняти з недавньою відставкою українського прем’єра Олексія Гончарука, який спробував претендувати на роль реформатора за “живого Зеленського” – невипадково ж новий український президент намагається копіювати Лукашенка!

А ось новий білоруський прем’єр, Роман Головченко, менеджер військово-промислового комплексу, індивідуальністю не вирізняється – і в цьому сенсі його, знову-таки, можна порівняти з новим українським прем’єром Денисом Шмигалем. Але саме такий прем’єр-міністр і потрібен Лукашенку – і будь-якому президентові “лукашенківського типу”. Щоб ніхто не мав сумнівів: керувати країною може тільки одна людина. А всі інші – лише виконувати її доручення. Тому що Лукашенко – назавжди. А прем’єр та інші члени уряду – на час. На час, який особисто визначить президент.

Великі сумніви

Втім, у мене є великі сумніви, що зараз білоруському правителеві допоможе його улюблений фокус зі зміною уряду. Білорусь на порозі серйозних економічних випробувань. У цьому вона, звичайно ж, нічим не відрізняється від інших країн Європи.

Читайте також: У Білорусі впав рівень довіри до Лукашенка

Але Лукашенко десятиліттями переконував білорусів, що вони повинні розраховувати на державу, навіть і не на державу, а на нього особисто, а не на себе самих – і в цьому серйозна відмінність білорусів від поляків чи українців.

Чи може сьогодні щось зробити держава – навіть якщо Лукашенко змінюватиме прем’єрів щомісяця – це велике питання. Чи захоче допомагати Лукашенкові Путін, розлючений інтеграційною “непоступливістю” білоруського президента, теж нема гарантії. Але мені зрозуміло одне – Лукашенко може запропонувати білорусам хіба що гармати замість масла, репресії проти опозиції замість економічного зростання і добробуту.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...