Четверг , 25 Апрель 2024
Мир

В’єтнамська трагедія може повторитися в Гонконгу

Цієї весни минуло 45 років від однієї з найганебніших подій в історії західної демократії: від загарбання при потуранні США військами комуністичного Північного В’єтнаму незалежної Республіки В’єтнам, розташованої на півдні цієї країни

Тривалий час Сполучені Штати та їхні союзники намагалися силою зброї зупинити комуністичну експансію в Індокитаї, та вони зробили фатальну ідеологічну помилку, акцентуючи на демократії та її беззаперечних (але не за всіх обставин) принадах. А лідер Північного В’єтнаму Хо Ши Мін зробив ставку на відвертий націоналізм, обгорнутий (передусім для зовнішнього використання) у червоний прапор із золотою зіркою. Ця ставка виявилася виграшною – бо і КНР, і СРСР наввипередки надавали Північному В’єтнамові величезну за обсягом економічну й військову допомогу, аж до військових радників і бойових підрозділів.

При цьому, як зазначав Вадим Медведєв, відповідальний працівник апарату ЦК КПРС, а за Горбачова – секретар ЦК й один із чільних членів команди реформаторів, “стартові умови на Півночі були в усякому разі не гірше, ніж на Півдні, а в підсумку за два з половиною десятиліття після корейської війни Південь далеко залишив позаду Північ в економічному плані”. Проте економіка та демократія вирішують не все. Медведєв зазначав: “Мені довелося бути у В’єтнамі, коли війна на Півдні ще тривала, і бачити країну, відмобілізованою для боротьби… Наскільки ж велика сила національної ідеї!”.

У підсумку сталася парадоксальна річ: політичні сили й інтелектуали Заходу, які щиро вважали себе прогресивними, беззастережно солідаризувалися з тоталітарною, а в соціально-економічному плані бездарною владою Півночі в її боротьбі з демократією в Південному В’єтнамі. Так, ця демократія була недосконала, так, панувала корупція, так, генерали намагалися обмежити політичні свободи, проте в економічному плані (за умов перманентної війни) вона домоглася беззаперечних успіхів. У демократію повірили мільйони в’єтнамців, але…

1973 року, після підписання мирних угод щодо В’єтнаму, в яких влада Півночі визнала право народу Півдня самостійно вирішувати свою долю, Конгрес США заборонив використання американських військ у Південному В’єтнамі та різко скоротив допомогу йому, а в 1974-му взагалі припинив її. Тим часом Китай і Радянський Союз “накачували” Північ, яка чхати хотіла на угоди, зброєю. 1 березня 1975 року армія Півночі розпочала генеральний наступ, деморалізована зрадою з боку США та нестачею зброї армія Півдня відступала. 30 квітня армія комуністичної Півночі ввійшла у столицю Півдня – Сайґон. Уряд Республіки В’єтнам устиг утекти, а мільйони людей потрапили до “таборів перевиховання”…

Читайте також: Захід припустився фатальної помилки, подарувавши Китаєві сваволю щодо Гонконгу

Найстрашнішим же став заключний акорд цієї страхітливої війни: понад півмільйона південних в’єтнамців, в основному жінок і дітей, потонуло в морі, намагаючись на човнах і плотах утекти від комуністичної “свободи”. А західні демократії не зробили жодної спроби зупинити наступ військ Півночі й евакуювати тих мешканців В’єтнаму, хто повірив в ідеали демократії.

На тих же, кого “визволили”, чекали справжні жахіття. Ось що побачив Медведєв під час чергової поїздки до цієї країни: “Економічна ситуація у В’єтнамі й через 10 років залишалася важкою, просто відчайдушною. У селян відбирали всі надлишки продовольства та спрямовували на утримання армії. Міське населення отримувало лише 13 кг. рису на людину в місяць, і більше нічого. Як у містах, так і в сільській місцевості панували приголомшливі злидні… Зарплата тих, хто працював на підприємствах, у майстернях та установах, покривала не більше третини мізерного прожиткового мінімуму. В’єтнамці просто фізично були не в змозі виконувати важкі роботи, наприклад на вантажівках у вугільних розрізах. Без приробітку не могли обходитися навіть працівники державного й партійного апарату. У бесіді з нами перший секретар Хошимінського (так назвали Сайґон – С. Г.) міськкому партії сказав, що змушений розводити свиней в особистому господарстві для отримання додаткового доходу. У стані повного розвалу перебували фінанси та грошовий обіг країни… Ми не встигали виконувати відчайдушні прохання в’єтнамців на друкування паперових донгів, відправляли їх до В’єтнаму літаками… Грошова маса немов кидалася в бездонну бочку та швидко знецінювалася. Доводиться тільки дивуватися, як усе це терпів народ, що витримав такі випробування в роки війни?!”.

Дивна людина все ж таки Медведєв, якому, до речі, вже виповнився 91 рік: мати всю повноту інформації про “табори перевиховання”, про специфічну роботу служби безпеки, про тотальне ідеологічне панування місцевої компартії та, головне, про розчарування в’єтнамців Півдня в дієздатності західної демократії – і дивуватися таким речам…

Утім в’єтнамцям допомогла перебудова: військовики та прагматичні господарники побачили свій шанс у Горбачові, 1986 року змінили лідерів компартії, поставивши на її чолі бойового генерала Нгуен Ван Ліня, а в 1987-му почали власну перебудову (поклавши в її основу класичний НЕП). І вже 1989 року В’єтнам забезпечив себе їжею та почав експортувати рис і м’ясо. А минув іще час – і Південь В’єтнаму повернувся до рівня життя, який він мав до “визволення”. Але не до політичних свобод і вільної преси, ясна річ.

Усю цю історію українцям варто було би згадати безвідносно до нинішніх подій і пам’ятних дат – згадати та зробити належні висновки. Проте наразі на наших очах може розігратися трагедія, сумірна з трагедією Південного В’єтнаму – трагедія Гонконгу.

Читайте також: Штати вводять нові санкції проти Китаю

Нагадаю, що Особливий адміністративний район Гонконг (Сянган) – це окремий самоврядний регіон Китайської Народної Республіки з населенням понад 7 млн осіб, колишня британська колонія (57% місцеві китайці, решта – здебільшого біженці з материка). Під юрисдикцію КНР Британія передала Гонконг 1997-го на основі спеціального статусу, закріпленого в міжнародних угодах й основному законі Гонконгу. Документи гарантують збереження принципу “одна країна, дві системи” і передбачають автономію Гонконгу щонайменше на 50 років. Але Пекін прагне достроково позбавити Гонконг будь-якої автономії. Так, 28 травня вищий законодавчий орган Китаю ухвалив закон про національну безпеку Гонконгу в обхід місцевого законодавчого органу Гонконгу. Це має дозволити Пекінові придушувати протести в автономній території та фактично беззастережно анексувати її.

Того ж дня державний секретар США Майк Помпео заявив, що США підтримує незалежний Гонконг, і що КНР втратив права на керування автономією. Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб заявив, що в разі імплементації ухваленого закону мешканцям автономії, які мають статус британських підданих, дадуть змогу перебратися до цієї країни (паспорт британського підданого мають близько 300 тисяч мешканців Гонконгу, а ще 2,9 мільйони, які народилися до 1 липня 1997 року, коли Гонконг іще був колонією Британії, можуть претендувати на отримання такого паспорта. Тобто надати притулок Британія теоретично може переважно старшим жителям автономії.

Але проблема в тому, що за даними червневого опитування, проведеного Інститутом дослідження громадської думки Гонконгу, 81% молоді до 25 років на запитання щодо їхньої самоідентифікації обрали відповідь “гонконгець”, Hongkonger. Інші віддали перевагу м’якішим, але однаково “сепаратистським” означенням – “гонконгець із Китаю” або “китаєць із Гонконгу”, і майже ніхто з молоді не вважає себе просто “китайцем”. І серед усіх вікових груп ситуація для Пекіна вкрай неприємна – лише 13% жителів вважають себе “китайцями”, натомість “гонконгцями” назвала себе половина опитаних, 50%. Іншими словами, мешканціГонконгу (навіть більшість утікачів із КНР!), крім 13%, не хочуть вважати себе “звичайними китайцями”. І змусити їх змінити свою позицію, зважаючи на характер цих людей, можна тільки силою.

Наразі в Гонконгу зберігається – і має зберігатися щонайменше до 2047 року – автономна поліція, незалежний суд, вільні вибори, свобода мас-медіа та свобода слова й вуличних акцій, зрештою, незалежна соціологія. Але Пекін вирішив, що не повинно існувати заборони на присутність у Гонконгу спецслужб КНР, які займатимуться там “боротьбою з екстремізмом і тероризмом”, і потрібно, щоб закон КНР передбачав запровадження “у надзвичайних випадках” прямого правління Пекіна в Гонконгу…

Що ж, мабуть, імовірна інвазія Пекіна безпосередньо не зачепить знаного кіноактора Джекі Чана, який, до речі, чимало своїх коштів уклав у розвиток культурної та соціальної інфраструктури рідного міста; зможуть видряпатися з-під ковпака спецслужб комуністичного Китаю й інші знакові особи. Проте ще питання, чи дозволять Британії забрати бодай три мільйони гонконгців у разі кризової ситуації. А головне – що чекає на місцеву молодь, яка не вважає себе китайцями та не хоче жити під червоним прапором? Схоже, влада КНР вважає, що як і 45 років тому, демократичний Захід у разі гострого конфлікту зрадить прихильників демократії з Південної Азії…

Сергій ГРАБОВСЬКИЙ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.