Четверг , 25 Апрель 2024
Мир

Путін іде дорогою знищення білоруської державності – Портников

Президенти Росії та Білорусі сьогодні, 30 червня, зустрілися у Ржеві у важливі для обох дні

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

У Володимира Путіна – референдум щодо змін до Конституції, які повинні забезпечити йому довічне правління й фактичну диктатуру. А в Олександра Лукашенка – чергові президентські вибори, підготовка до яких проходить зовсім не так, як цього хотілося б диктаторові.

Читайте також: Лукашенко розповів про російське втручання у внутрішні справи Білорусі

Тому Лукашенкові потрібні від Путіна бодай якісь економічні преференції – власне, на цих подачках він і живе всі ці 26 років. А Путінові від Лукашенка потрібна … Білорусь. Його цілі щодо цієї країни – як утім і щодо України – визначені й давно артикульовані: “приєднуйтеся до Росії областями”!

Чому областями? А для того, щоби зникла сама можливість відродження білоруської або української державності. Білоруси й українці – це не татари або чеченці, вони “такі ж росіяни”, їм навіть республіки своєї у складі Росії мати не належить. Але якщо від України в результаті поглинання оскаженілою бандою чекістів і шовіністів ще може залишитися кривавий шматок, який Росія не зможе переварити, то від Білорусі не мало б залишитися нічого. Навіть і пам’яті про те, що вона існувала.

Читайте також: Поки Зеленський все ще зазирає Путінові в очі, той продовжує анексію на Донбасі – Портников

І кожен новий етап у розвитку цієї країни Путін використовує для того, щоби наблизитися до своєї мети. Сьогодні в нього вдалий день. Лукашенко, звичайно, викручуватиметься, але він явно стурбований рівнем утоми білорусів від свого правління, активністю опозиційних кандидатів й економічними проблемами. І ще він розуміє, що багато білорусів – шанувальників російських телеканалів і радянського минулого – хочуть не просто нового президента, а нового президента Путіна.

У цій ситуації Путінові важко буде втриматися від спокуси сильно натиснути на свого “єдиного союзника” й обумовити будь-яку допомогу політичними поступками. Звичайно, більшу частину цих поступок Лукашенко пообіцяє зробити після виборів. Від багатьох його обіцянок, як зазвичай, залишиться порожній звук. Але не від усіх. І так Путін зробить ще один крок на дорозі до знищення білоруської державності.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...