Пятница , 29 Март 2024
Мир

Антикарантинні заворушення в Сербії вийшли за межі Белграда. ФОТО

У Белграді другу ніч поспіль мали місце заворушення під час масових акцій проти повторного введення владою карантинних заходів, зокрема комендантської години у сербській столиці

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Учора, 8 липня, ввечері поліція знову використовувала проти присутніх у будівлі парламенту сльозогінний газ.

Протести спалахнули й у другому за величиною місті Сербії – Нові-Сад. Там демонстранти спробували взяти штурмом офіс одного з регіональних мовників. Поліція цьому перешкодила, після чого протестувальники рушили маршем в бік мерії. Деякі кидали в будівлю каміння й інші предмети. Даних про постраждалих поки немає.

Читайте також: Після Вучичевої заяви про посилення карантину в Белграді серби пішли на штурм парламенту. ФОТО

Очільник сербської поліції Володимир Ребич повідомив, що за першу ніч заворушень у Белграді постраждали близько 20 демонстрантів і більше 40 співробітників силових структур. Було підпалено п’ять поліційних машин.

Комісарка Ради Європи із прав людини Дуня Міятович висловила стурбованість тим, як співробітники поліції діяли проти учасників акцій. На кадрах із місця подій видно, що людей б’ють кийками.

“Силовий розгін демонстрантів сербськими поліціянтами в Белграді викликає серйозні побоювання щодо дотримання прав людини”, – сказала Міятович, додавши, що влада повинна ретельно розслідувати подію і покарати тих співробітників поліції, які допустили насильство.

Читайте також: Береза назвав три причини, чому влада не наважиться на повторення жорсткого карантину

Президент Сербії Олександр Вучич пообіцяв, що якщо розслідування підтвердить неправомірні дії з боку поліції, то влада ухвалить відповідні заходи. Водночас він закликав співгромадян утриматися зараз від протестів, оскільки вони, за його словами, можуть лише погіршити ситуацію з коронавірусом.

Всього за час епідемії в Сербії заразилися понад 17 тисяч осіб, померли більше 340 пацієнтів.

Незабаром після парламентських виборів 21 червня, що завершилися перемогою партії Вучича, влада на тлі погіршення епідеміологічної ситуації почала знову запроваджувати карантинні заходи, скасовані у травні. Протестувальники на чолі з опозицією зараз вимагають змінити команду, яка відповідає за заходи проти COVID-19, стверджуючи, що її нинішній склад “політизований”.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...