Суббота , 20 Апрель 2024
Мир

Дипломат розповів, як зміниться після президентських виборів Білорусь

Білорусь у своєму розвитку дійшла до певної межі, яка пов’язана із завершенням Лукашенкової ери

І питання навіть не в тому, чи зможе “бацька” вкотре чи то отримати підтримку білоруського населення на виборах, чи то сфальсифікувати її. Є очевидна річ: образно кажучи, плід уже перезрів, тобто продовження ще на декілька років Лукашенкового правління Білоруссю буде відвертим політичним перебором.

Зараз немає жодного сумніву в тому, що білоруське суспільство втомилося бачити одне й те саме обличчя на екрані. До речі, від того ж утомилися й росіяни… Власне, Росія та Білорусь сьогодні рухаються вперед однаковим шляхом – шляхом поступового підігріву широкої незгоди в суспільстві.

Читайте також: Суперниця Лукашенка на виборах виступила за денонсацію союзної угоди з РФ

Втім, думаю, що майбутні президентські вибори в Білорусі надзвичайної ролі не зіграють. Якщо Лукашенко в результаті них знов залишиться при владі, це просто стане останньою сторінкою в цій давній і довгій п’єсі, яка добігає кінця.

На мою думку, ті опозиційні процеси, які зараз бачимо в Білорусі, ще не мають того загальнонаціонального масштабу, щоби спричинити зміну влади у країні, тобто усунути від керма Лукашенка. Адже, як і раніше, велика частина білоруського суспільства продовжує вірити Лукашенкові, що й буде основою його електорального успіху цього разу.

Проте це зовсім не означає, що білоруська опозиція повинна зупинитися – навпаки, вона мусить робити висновки з того, що відбувається, викристалізовуватися, формувати своїх адекватних лідерів. Оскільки ті білоруські “опозиціонери”, яких ми зараз бачимо, насправді є доволі умовними, тому що здебільшого вони – промосковськи налаштовані політики, які залежать від Росії або фінансово, або політично, або ідеологічно. А отже в разі приходу таких політиків до влади в Білорусі чекати якихось надзвичайностей і кардинальних змін не доводиться.

Читайте також: Суперниця Лукашенка на виборах відповіла на “болюче” запитання про Крим

Зокрема й у разі їхнього приходу до владу нічого не зміниться й у відносинах Мінська та Києва. Так, звісно, це буде певним кроком уперед, але навряд чи серйозним і помітним для нас. Тобто для України зараз немає особливої різниці, чи то залишиться Лукашенко, чи то до влади в Білорусі прийде хтось інший із нинішніх опозиційних лідерів.

Лукашенко перестає бути легітимною політичною фігурою, навіть у разі перемоги на виборах (хоча того, що насправді відбудеться на білоруських виборах, ми ніколи не дізнаємося). Серед позитивів Лукашенка є те, що він є більш-менш стабільною фігурою, а це в політиці важливо. Натомість про нові політичні фігури ми майже нічого не знаємо й не розуміємо, що та хто стоїть за ними, які їхні реальні політичні програми, що вони думають із принципових для України питань, як вони бачать подальші українсько-білоруські відносини, а також відносини Мінська й Москви, яке їхнє ставлення до Євросоюзу й НАТО, яка в них позиція із безпекових питань. Усі ці питання наразі без відповіді. Тому стверджувати, що будь-яка нова фігура в Білорусі буде кращою за Лукашенка, доволі ризиковано.

Тому, я думаю, українсько-білоруські відносини поки що складатимуться так само, як і зараз. Але вже цілком очевидно, що білоруська опозиція почала прокидатися від летаргічного сну, стане діяти системніше, організовано й логічно, матиме якусь більш-менш адекватну та зрозумілу програму. І, можливо, через один виборчій період у Білорусі можна буде сподіватися на якісь зміни. Поки що, на жаль, у Білорусі лише спорадичні сплески незадоволення, які нездатні змінити систему.

Володимир ОГРИЗКО

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...