Четверг , 25 Апрель 2024
Мир

Портников: Перемога Санду – лише перший крок до змін у Молдові

Чинний президент Республіки Молдова Ігор Додон заявив, що визнає перемогу Маї Санду на виборах глави держави тільки після того, як цю перемогу підтвердить суд

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Читайте також: Санду перемогла на президентських виборах у Молдові

Додон привітав Санду із “попередньою перемогою”, звинуватив у порушеннях і пообіцяв захищати голоси своїх прихильників “усіма законними методами”. Але особливого значення ці його заяви не мають, тому що Маю Санду вже привітав президент Росії Володимир Путін.

А це означає, що після поразки Додона Путін робитиме ставку не на дестабілізацію ситуації після президентських виборів – у Москви на це просто немає ресурсів, революції зазвичай влаштовують народи, а не кремлівська агентура – а на консолідацію влади в руках своїх прихильників у парламенті. Про що й говорить Додон – “у нас є чинний президент, сильний уряд, стабільна фракція в парламенті”. За Конституцією Молдови президент здійснює насамперед представницькі функції, не випадково поки фактичним лідером країни був олігарх Влад Плахотнюк, Додона просто ігнорували. І зараз проросійські сили можуть спробувати провернути той же номер із Санду.

Читайте також: Росія відпрацьовує в Молдові сценарій врегулювання конфлікту на Донбасі – експерт

Тому перемога колишньої прем’єрки на президентських виборах – це лише перший крок до змін у країні. Якщо вдасться домогтися зміни розстановки сил у парламенті, а потім і перемоги проєвропейських сил на нових парламентських виборах, значить можна буде говорити про реальні зміни. Якщо ж Санду виявиться заручницею проросійських сил, які продовжуватимуть правити країною, а відповідальність за невдачі покладатимуть на нову президентку, то молдован швидко переконають у тому, що європейські орієнтири нічого не значать, і “всі вони однакові”.

Українці все це вже проходили.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.