Суббота , 20 Апрель 2024
Мир

Портников пояснив, навіщо молдовський Герострат Додон нищить власну країну

Вже цього тижня в молдовській столиці відбудеться інавгурація нової президентки Республіки Молдови Маї Санду. Політикиня із проєвропейськими поглядами, що обіцяє оновлення влади й боротьбу з корупцією, із великим відривом виграла у другому турі виборів президента в чинного очільника держави Ігоря Додона, відомого своїми тісними зв’язками із Кремлем

Про це для “Радіо Свобода” пише Віталій Портников.

Здавалося б, можна говорити про докорінні зміни, на які є очевидний запит суспільства. Але в Додона та його покровителів у Москві може бути цілком інший погляд на майбутнє Молдови. Проросійський політик почав боротьбу за владу ще до того, як її позбувся.

Читайте також: Додон став дійсно унікальним президентом Молдови. Усе через Крим

Днями молдовський парламент більшістю голосів утвореної із депутатів проросійської Партії соціалістів і партії “Шор”, що орієнтується на одіозного бізнесмена Ілана Шора, ухвалив низку законів, які можна умовно розподілити на популістські та проросійські.

Популістські закони

Популістські закони містять зниження пенсійного віку та відмову від так званого “закону про вкрадений мільярд”. Цей закон оголошував украдений чиновниками мільярд євро з допомоги міжнародних фінансових інституцій державним боргом Республіки Молдови та створював механізм його повернення шляхом санації банківської системи.

Обидва рішення ставлять під сумнів стабільність молдовської економіки. Не випадково представник МВФ у Молдові Роджерс Чавані назвав рішення молдовського парламенту такими, що “створюють серйозну загрозу для макроекономічної та фінансової стабільності” країни. Про якусь нову допомогу тепер годі й мріяти, а відсутність траншів МВФ може створити серйозні соціальні проблеми й “обнулити” бюджет, ну просто як в Україні.

Проросійські закони

Проросійські закони передбачають оголошення російської (а не румунської) мовою міжнаціонального спілкування у країні та повернення трансляції російських телевізійних каналів. Очевидно, проросійські політики усвідомили, що якщо люди не перебувають під упливом російської телевізійної пропаганди, вони не голосують за таких як Додон.

Читайте також: Російська відповідь на придністровську заяву Санду водночас є сигналом і для України – Портников

Для чого усе це робиться? Ні, це зовсім не образа перед відставкою, як дехто може подумати. Якраз навпаки. Схоже, що Додон та його соратники руйнують економіку власної країни, щоби звинуватити в наслідках власних дій команду нової президентки. Ну й до того ж примушувати цю команду ухвалювати вкрай непопулярні рішення. Ви зрозумієте, що таке для багатьох потенційних виборців нова зміна пенсійного віку – а на це доведеться піти, щоб залатати дірки в бюджеті та домовитися про допомогу МВФ.

А проросійськими законами Додон поляризує суспільство та принагідно вислужується перед Путіним. Сам він уже встиг назвати ці закони “очікуваними громадянами”. Але цих законів очікували не громадяни. Їх очікував сам Додон. Бо він сподівається взяти реванш за їхньою допомогою. Виграти парламентські вибори та сформувати новий молдовський уряд або очолити парламент. Тобто стати людиною, що ухвалює рішення. А нову президентку перетворити на “молдовську королеву”.

Звичайно, молдовський виборець, що голосував за Санду, бажав зовсім іншого. Але за зміни доведеться поборотися. Москва так просто випускати Молдову зі своїх “обіймів” не збирається. А пов’язані з Росією політики готові Кремлю допомагати, навіть не замислюючись про наслідки своїх геростратових вчинків.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...