Четверг , 25 Апрель 2024
Мир

Палата представників у Конгресі почала розгляд імпічменту Трампа

Нижня палата американського Конгресу розпочала історичне засідання, під час якого планує провести голосування з імпічменту президенту Сполучених Штатів Дональду Трампу.

Уперше в історії США законодавці можуть оголосити другий імпічмент чинному главі Білого дому, передає власний кореспондент Укрінформу.

Конгресмени зібралися через тиждень після кривавих подій у будівлі Капітолію Сполучених Штатів, коли агресивний натовп прихильників Трампа прорвав охорону Конгресу та вдерся всередину. У той момент законодавці засідали, щоб ухвалити офіційні результати виборів президента США, на яких переміг опонент Трампа – демократ Джо Байден.

Протестувальники зірвали голосування, створивши фізичну загрозу конгресменам і сенаторам. Законодавців довелося терміново евакуйовувати в безпечні місця. До будівлі Капітолію прибули посилені загони правоохоронців, у тому числі спецпризначенців ФБР.

Під час штурму Конгресу США, за офіційними даними, загинули п’ятеро людей, у тому числі представник поліції Капітолію. Близько півтора десятка правоохоронців отримали поранення. Понад 60 протестувальників були затримані одразу, арешти учасників штурму тривають досі.

Законодавці, в тому числі від Республіканської партії, звинуватили Трампа в підбурюванні, оскільки перед штурмом Конгресу той виступив перед натовпом прихильників. Трамп укотре безпідставно заявив, що у нього «вкрали» вибори, бо він начебто переміг Байдена. Глава Білого дому закликав протестувальників піти в Конгрес та відновити справедливість.

Цього понеділка демократична більшість у Палаті представників внесла резолюцію про імпічмент, у якій Трамп звинувачується в підбурюванні до заколоту. Щоб уникнути тривалого процесу відсторонення президента в Конгресі, у вівторок законодавці закликали віцепрезидента США Майка Пенса застосувати 25 поправку Конституції, яка передбачає передачу йому президентських повноважень у разі, якщо глава Білого дому не спроможний виконувати свої обов’язки. Однак Пенс відмовився це робити, заявивши свою позицію у офіційному листі спікерці Палати представників Ненсі Пелосі.

Голосування в нижній Палаті щодо імпічменту президента Трампа проходять в умовах посиленої безпеки. Навколо Капітолію чергують загони Національної гвардії, зведені високі металеві паркани. Законодавцям довелося приходити в залу засідань через додатково встановлені металодетектори.

Напередодні ФБР отримала інформацію про можливі провокації як у день голосування по імпічменту, так і перед днем інавгурації Джо Байдена 20 січня, коли він складатиме присягу на вірність Конституції США.

Очікується, що конгресмени Палати представників, яка контролюється демократичною більшістю, ухвалять імпічмент Трампу в середу, оскільки їх підтримує також низка впливових республіканців.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.