Пятница , 26 Апрель 2024
Мир

Московське приниження Борреля має стати добрим уроком Європі – Портников

Керівник європейської дипломатії Жозеп Боррель змушений був визнати провал своєї поїздки до російської столиці

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

“Агресивно влаштована пресконференція та вислання трьох європейських дипломатів під час мого візиту свідчать про те, що російська влада не забажала скористуватися цією можливістю для конструктивнішого діалогу з ЄС. Хоча це не є зовсім несподіваним, однак викликає жаль. І також, я вважаю, із російської стратегічної позиції”, – зазначив Боррель у спеціальному блозі, який присвячений підсумкам візиту.

Читайте також: Очільниця МЗС Естонії розчарована Боррелевим візитом у Москву: час вибрано невдало, питання агресії РФ проти Україні не порушено

Боррель виступив із цією оцінкою своєї поїздки після безпрецедентно жорсткої критики на його адресу після повернення з Москви. На тому, що відвідини завершилися цілковитим фіаско, сходяться практично всі західні політики та коментатори. У Європейському парламенті навіть почали збір підписів із метою відправити Борреля у відставку.

Що найцікавіше – Борреля попереджали про можливі наслідки візиту ще до його поїздки. Але досвідчений дипломат вирішив усе ж таки летіти до Москви. Спрацювали ті ж самі ілюзії, якими напередодні свого обрання президентом України керувався Володимир Зеленський. Здається, що якщо подивитися в очі Путінові чи Лаврову, то можна там щось розгледіти. А в цих очах уже давно нічого немає, можливо – ніколи нічого й не було. Мертві очі брехливих циніків.

І саме з таким мертвим поглядом Кремля й зіткнувся Боррель під час свого перебування в російській столиці. Його прагнення налагодити діалог із Росією, його впевненість, що не може ж російське керівництво саме прагнути до ізоляції та погіршення відносин із цивілізованим світом у Москві сприйняли як зазвичай там сприймають будь-який жест доброї волі – як ознаку слабкості.

Читайте також: “Доведеться робити висновки”: головний дипломат ЄС визнав провал свого візиту до Москви

Лавров і його пропагандистська клоака стали публічно топтатися по Боррелеві й загальнолюдських цінностях на пресконференції. А потім стало відомо, що саме в день перебування високого представника ЄС у Москві МЗС Росії прийняв рішення вислати із країни трьох європейських дипломатів – під надуманим приводом щодо участі в акціях протесту.

Тепер збентежений Боррель обіцяє Кремлю наслідки, а в Москві цинічно посміхаються й кажуть, що налаштовані на поліпшення відносин із ЄС, що це сам Боррель винен. Але якими будуть ці наслідки? Чи розуміють усі в Європі, що з Путіним не домовитися, що на Кремль потрібно тиснути, що російський режим потрібно “душити” новими санкціями? Або продовжуватимуть діяти в дусі Борреля, прирікаючи себе на нові приниження та знищення репутації?

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...