Пятница , 19 Апрель 2024
Мир

Смоленська катастрофа: комісія заявляє, що літак Качинського був знищений вибухівкою

Урядовий літак Ту-154М з президентом Польщі Лєхом Качинським на борту зазнав катастрофи у квітні 2010 року в результаті детонації вибухового пристрою.

На цьому наголосив у середу в Сеймі РП голова Смоленської підкомісії з поновного розслідування Смоленської катастрофи, ексміністр національної оборони Польщі, депутат Сейму Антоні Мацеревич, передає кореспондент Укрінформу.

“Головна теза, а точніше правда, є такою, що літак був знищений в результаті вибуху”, – заявив Мацеревич.

Він додав, що до цього призвела “вибухівка, знайдена на елементах розбитого літака”.

Eксміністр повідомив, що не знає, хто міг підкласти вибухівку, оскільки це має встановити прокуратура, а не комісія, яка не має слідчих повноважень.

Мацеревич зазначив, що комісія, перед 11-ю річницею Смоленської катастрофи, має намір представити польській і міжнародній громадській думці “важливу інформацію” на тему звіту з причин катастрофи.

“З точки зору дослідження, можна без цього (отримання Польщею фрагментів розбитого літака з РФ – ред.) опублікувати звіт, оскільки ми володіємо зібраними зразками з розбитого літака та зразками, на яких як у польських, такі в іноземних лабораторіях знайдено сліди вибухівки”, – сказав Мацеревич.

Він розкритикував колишнього члена Смоленської підкомісії, данського експерта Гленна Йоргенсена, який в інтерв’ю польському тижневику Sieci нещодавно заявив, що не було докладено всіх організаційних зусиль для з’ясування причин та чинників, що призвели до катастрофи. Експерт зауважив, що Мацеревич запровадив “хаос і конфлікти” між членами підкомісії. За його словами, члени комісії станом на минулий рік самі не бачили кінцевого звіту своєї комісії. Водночас, голова комісії відкинув усі звинувачення, зазначивши, що Йоргенсен з вересня минулого року не є членом комісії, оскільки він не отримав сертифікат доступу до матеріалів з обмеженим доступом від служби військової контррозвідки Польщі.

Як повідомлялося, в авіакатастрофі 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому “Смоленськ-Північний” (РФ) розбився польський урядовий літак з 96 особами на борту. В авіакатастрофі загинули президентське подружжя Лєха та Марії Качинських, все військове командування польської армії, значна частина польської політичної, релігійної та громадської еліти країни. 

В 2011 році польська урядова комісія з розслідування причин катастрофи та Міждержавний авіаційний комітет у Москві основними причинами катастрофи назвали помилки екіпажу польського літака. Крім того, польська комісія значну відповідальність поклала на російських контролерів руху на аеродромі “Смоленськ-Північний”, які подавали частково хибну інформацію екіпажу і не заборонили посадку Ту-154М на летовищі.

Після приходу до влади у Польщі в 2015 році правоконсервативної партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослава Качинського, новий уряд скасував рапорт своїх попередників, назвавши його нелегітимним, і в лютому 2016 р. відновив Смоленське слідство. Відтоді було проведено ексгумацію тіл усіх жертв катастрофи, а також ще раз досліджено усі записи “чорних скиньок” та елементи розбитого літака на предмет виявлення вибухових речовин. Зразки зібраних матеріалів надіслано у кілька міжнародних лабораторій, які мали підтвердити або виключити наявність залишків вибухових речовин.

У правлячій партії PiS неодноразово покладали відповідальність за катастрофу на росіян, натякаючи на можливу причетність до катастрофи російської влади. Крім того, вони звинувачували у недбальстві членів уряду експрем’єра Дональда Туска, дії яких також могли вплинути на доведення до катастрофи.

Голова комісії Мацеревич пообіцяв, що кінцевий звіт з розслідування причин катастрофи буде оприлюднено так швидко, як це можливо.

Укрінформ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...