Четверг , 28 Март 2024
Мир

Die Welt: Україна може пояснити Німеччині, чому потрібен призов в армію

Німеччина 10 років тому скасувала обов’язкову службу в армії / Flickr/World Armies

Вже 10 років молодих хлопців у Німеччині не відправляють на обов’язкову службу в Бундесвері після відповідного рішення парламенту. Чи можна сказати, що воно досі виправдане?

Про це йдеться в статті Die Welt, інформує УНІАН.

В Ізраїлі чоловіки й жінки обов’язково проходять військову службу впродовж двох років. Стільки ж триває й служба в Південній Кореї. Під час цих двох років контакти рекрутів з друзями й сім’єю обмежені, – пояснює німецький журналіст Райнер Гаубріх, який сам теж служив в німецькій армії.

На щастя, Німеччина не оточена ворогами. І більше немає жодної комуністичної держави біля німецьких кордоні.

“Саме тому багато громадян переконані, що безпека ФРН не під загрозою. А боротьба за владу у світі тепер ведеться економічними методами або за допомогою “м’якої сили”. Скажіть про це людям в Україні або в країнах Балтії, або німецьким солдатам в Малі”, – наголошує він.

На його думку, скасування військового призову зробило свій внесок в зміцнення цього помилкового судження. Тому що за цей час ще більше скоротилася та частина населення, якій доводилося мати справу з військовими сценаріями в житті або чиї родичі проходили через такий досвід. Оскільки Бундесвер тепер бере на службу лише добровольців, часто можна спостерігати так званий “негативний відбір”. Багато людей йдуть в армію, тому що не змогли знайти іншу роботу, або надто сильно захоплюються зброєю чи бойовими мистецтвами. Солдати в Німеччині тепер – це не “громадяни в уніформі”, вони більше не дзеркало суспільства.

Це збільшує внутрішній розрив між громадянами і армією, який з’явився в післявоєнний період. А без призову Бундесвер дедалі гостріше впирається з обмеженнями своїх можливостей. Колись в німецькій армії служили 500 тисяч людей. Тепер німецьких військових лише 180 тисяч. А в цей же час, кількість закордонних місій зросла. Саме тому, наприклад, екс-міністр оборони ФРН Франц Йозеф Юнг і експерти на зразок професора Університету федеральних збройних сил Міхаеля Фольффсона обговорюють відновлення призову в Німеччині.

У свою чергу, журналіст Торстен Юнгхольт, який з 2009 року пише про проблеми Бундесверу, вважає, що скасування призову було правильним рішенням. На його думку, неправильним було лише посилання на економічні причини. Холодна війна, в часи якої Німеччина була лінією фронту, давно закінчилася. В 1990 році загроза зникла. І для захисту ФРН не потрібна велика армія. Вистачить і спеціалізованих професіоналів.

“Це стосується не лише міжнародних криз, а й потреби в захисті країни й союзників, яка знову з’явилася після анексії Криму”, – вважає він.

НАТО більше не вимагає від Німеччини підтримувати 12 дивізій. Достатньо і трьох. Тож причин проводити призов в країні, на думку Юнгхольта, немає. 

УНІАН

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...

Почему Европейский Союз продолжает склоняться к политике победы над Россией?

Лидеры Европейского Союза всё больше соглашаются с политикой победы.

Как Европейский Союз планирует перевести экономику на военные рельсы?

Европейский Союз выразил намерение поставить свою экономику на "военные рельсы".