Суббота , 20 Апрель 2024
Мир

“Створять нереальні для життя умови та будуть катувати”, – білоруський блогер про долю Протасевича та умови роботи журналістів 

Робота білоруських медіа в умовах диктаторського режиму нинішньої влади Білорусі є неможливою, а на білоруського журналіста та колишнього головного редактора проєкту NEXTA Романа Протасевича чекають серйозні випробування.

Про це в ефірі українського телеканалу сказав Ілля Добротвор, білоруський журналіст та блогер, передає UAINFO.org.

“Оскільки білоруська влада мстива, вони будуть відігруватись на ньому: створять нереальні для життя умови, будуть катувати – це безумовною”, – сказав він. 

За словами білоруського блогера, так звані “зізнання Протасевича”, що можна побачити в мережі – “звична практика білоруської влади з вибивання таких зізнань”.  

“Ця практика для Білорусі цілком звична, коли з людей вибивають зізнання і записують їх на відео. На жаль, по стану Протасевича ми бачимо, що він перебуває під вкрай сильним тиском”, – сказав Ілля Добротвор.

Блогер також окремо зауважив, що нині медіа Білорусі «залишаються розгромленими», і не можуть працювати відкрито і вільно. Ситуацію погіршили законодавчі зміни, що взагалі унеможливлюють незалежну роботу медіа.  

“Нам не дають працювати, а з умовою нового законодавства будь-яке напів-слово чи слово дає підстави для влади притягнути вас до кримінальної відповідальності. Тому Білоруські журналісти фактично є заручниками. Білоруські правоохоронці отримали законні підстави робити всі дії, що раніше були незаконними: обшуки, перегляд телефону, заборона проведення зйомки”, – сказав він.

Ілля Добротвор також окрему увагу звернув щодо ухваленого пакету законів щодо протидії екстремізму, відповідно до чого “владі дозволено трактувати як екстремізм фактично будь-яке висловлювання журналіста”.  

“Від цієї влади можна чекати чого-завгодно. Все, що можна зробити – вони зроблять. Кримінальний режим зачищає навіть свідків подій – така ситуація у Білорусі”, – завершив він. 

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...