Четверг , 25 Апрель 2024
Мир

“Прогнози виявилися смертельно точними”: Пентагон знав про підготовку теракту в Кабулі, – Politico

Фото: AP Photo Наслідки вибуху в аеропорту Кабула

Міністр оборони США Ллойд Остін доручив військовим готуватися до “події з масовими жертвами” за добу до атаки.

Як повідомляє Politico, посилаючись на джерела в Міноборони і стенограму, вище керівництво Пентагону знало про погіршення ситуації в Кабулі за 24 години до вибуху в аеропорту столиці Афганістану. інформує Фокус.  

Хронологія подій перед терактом в аеропорту Кабула

Вранці в середу 25 серпня міністр оборони США Ллойд Остін доручив військовим керівникам відомства по всьому світу підготуватися до “події з масовими жертвами”.

Голова об’єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі попереджав про важливі розвіддані, що вказують на підготовку “комплексного нападу”. Командири, що перебували в Кабулі, заявляли, що найбільшу загрозу для нападу має абатство, де американські громадяни збиралися для евакуації.

Місце підриву терориста-смертника ІДІЛ. Фото: CNN

У день теракту, 26 серпня о 12:30 за афганським часом американські військові склали детальний план щодо закриття воріт до полудня. Однак на місці було прийнято рішення продовжити роботу, щоб британські союзники могли евакуювати свій персонал, який перебував у готелі “Барон” неподалік.

Робота затягнулася до самого вечора, коли в районі 18:00 за Кабулом терорист-смертник підірвався, убивши майже 200 чоловік і 13 американських військових. Як пишуть у виданні, прогноз військових “виявився смертельно точним”.

Реакція Пентагону на публікацію

У Пентагоні, дізнавшись про отримання стенограми журналістами, намагалися зупинити публікацію матеріалу. При цьому інформацію, яка може перешкодити військовим операціям в аеропорту, публікувати в виданні не стали.

“Ми засуджуємо незаконне розголошення секретної інформації та виступаємо проти публікації історії, заснованої на ній, поки триває небезпечна операція”, – заявив прессекретар Пентагону Джон Кірбі.

США попередили Талібан про потенційну загрозу

У Пентагоні звернулися до Талібану, щоб ті підвищили заходи безпеки в аеропорту. Бойовики ввели комендантську годину і розширили периметр безпеки навколо аеропорту. За даними силовиків, ІДІЛ і Талібан ворогують, тому в них немає підстав думати про їхню співпрацю.

Однак військове керівництво, як стверджують у виданні, висловило розчарування діями талібів, які рідко йшли на співпрацю і відганяли потенційних евакуйованих від воріт аеропорту.

Фокус

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.