Пятница , 26 Апрель 2024
Мир

Вчені пояснили, чому в Африці мало випадків COVID-19 і чому незабаром їх стане більше

За останніми даними, кількість підтверджених випадків зараження коронавірусом в Африці перевищила 10 000, а кількість загиблих – 500. Такі дані наводить Центр з попередження і контролю хвороб Африканського союзу. Однак вчені побоюються, що через нестачу тестів масштаб епідемії може виявитися набагато більшим.

За їх прогнозами, до початку травня в Африці число інфікованих зросте до 450 000 чоловік, передає RFI.

Населення Африки складає 1,2 млрд чоловік, із них – понад 10 000 заражених коронавірусом. У порівнянні з європейськими країнами, де в одній лише Франції кількість померлих вже перевищила ту ж позначку, на африканському континенті на перший погляд ситуація не критична.

Експерти пояснюють низьку статистику рядом причин. Африка – наймолодший на планеті континент із середнім віком жителів 18 років – ця вікова категорія менше схильна до зараження. Крім цього, в Південній півкулі зараз літо, а в спекотний період віруси поширюються менше.

Ще одна причина – серйозні недоліки місцевої статистики. Наприклад, в Нігерії реєструють лише 3,5% смертей, а в Чаді – 12% народжень. Дослідники підкреслюють, що 9 з 10 країн світу з найслабшою системою медстрахування знаходяться в Африці.

Зважаючи на всі фактори і похибки в статистиці, фахівці Лондонської школи гігієни і тропічної медицини вважають, що до початку травня кількість випадків коронавірусу на африканському континенті може досягти 450 000.

Епідемія охопила 52 африканські країни. Коронавірус не зафіксований лише на Коморських островах і в Королівстві Лесото.

За даними Африканського союзу, більше всіх на континенті постраждали Алжир (1423), Єгипет (1332) і ПАР (1749).

У ряді держав вірусом заразилися вищі посадові особи. 6 квітня міністр оборони Кот д’Івуару Хамед Бакайоко повідомив у своєму Twitter, що у нього виявили коронавірус і зараз він знаходиться на карантині.

У Гвінеї відразу у двох міністрів виявили COVID-19. У Кот д’Івуарі, як і в Сенегалі, Кенії і Уганді, оголошено комендантську годину. У ряді країн ввели повний або частковий карантин. Таке рішення однією з перших прийняла Руанда, де прем’єр-міністр до того ж заявив, що в цьому місяці ніхто в уряді не отримає зарплату. За рахунок цього заходу влада країни, де 40% населення живе за межею бідності, мають намір допомогти малозабезпеченим громадянам в контексті епідемії.

В Беніні, Камеруні, Мадагаскарі та Марокко влада оголосила про обов’язкове носіння масок, однак не у всіх цих країн є можливість забезпечити населення захисними засобами.

Бенін замовив маски у Китаю і Сінгапуру, а в Марокко маски виробляють місцеві компанії.

Тим часом в Камеруні МОЗ внесло хлорохин в список ліків від коронавірусу, хоча його ефективність поки не доведена.

Влада ПАР також вирішила тимчасово послабити карантин, щоб дозволити населенню забезпечити себе харчами і отримати соціальні виплати. В ряді країн не вдається уникнути масового скупчення людей. Президент Беніну Патріс Талон заявив, що у країни немає грошей на карантин. Африканський союз прогнозує втрату 20 млн робочих місць, а також скорочення ВВП на 1,1%, хоча до цього очікувався річне зростання 3,4%.

Нагадаємо, ООН запускає план допомоги найбіднішим країнам на $2 млрд в боротьбі з коронавірусом, серед яких багато африканських країн.

mind.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...