Среда , 8 Май 2024
Мир

Вчені пояснили, чому в Африці мало випадків COVID-19 і чому незабаром їх стане більше

За останніми даними, кількість підтверджених випадків зараження коронавірусом в Африці перевищила 10 000, а кількість загиблих – 500. Такі дані наводить Центр з попередження і контролю хвороб Африканського союзу. Однак вчені побоюються, що через нестачу тестів масштаб епідемії може виявитися набагато більшим.

За їх прогнозами, до початку травня в Африці число інфікованих зросте до 450 000 чоловік, передає RFI.

Населення Африки складає 1,2 млрд чоловік, із них – понад 10 000 заражених коронавірусом. У порівнянні з європейськими країнами, де в одній лише Франції кількість померлих вже перевищила ту ж позначку, на африканському континенті на перший погляд ситуація не критична.

Експерти пояснюють низьку статистику рядом причин. Африка – наймолодший на планеті континент із середнім віком жителів 18 років – ця вікова категорія менше схильна до зараження. Крім цього, в Південній півкулі зараз літо, а в спекотний період віруси поширюються менше.

Ще одна причина – серйозні недоліки місцевої статистики. Наприклад, в Нігерії реєструють лише 3,5% смертей, а в Чаді – 12% народжень. Дослідники підкреслюють, що 9 з 10 країн світу з найслабшою системою медстрахування знаходяться в Африці.

Зважаючи на всі фактори і похибки в статистиці, фахівці Лондонської школи гігієни і тропічної медицини вважають, що до початку травня кількість випадків коронавірусу на африканському континенті може досягти 450 000.

Епідемія охопила 52 африканські країни. Коронавірус не зафіксований лише на Коморських островах і в Королівстві Лесото.

За даними Африканського союзу, більше всіх на континенті постраждали Алжир (1423), Єгипет (1332) і ПАР (1749).

У ряді держав вірусом заразилися вищі посадові особи. 6 квітня міністр оборони Кот д’Івуару Хамед Бакайоко повідомив у своєму Twitter, що у нього виявили коронавірус і зараз він знаходиться на карантині.

У Гвінеї відразу у двох міністрів виявили COVID-19. У Кот д’Івуарі, як і в Сенегалі, Кенії і Уганді, оголошено комендантську годину. У ряді країн ввели повний або частковий карантин. Таке рішення однією з перших прийняла Руанда, де прем’єр-міністр до того ж заявив, що в цьому місяці ніхто в уряді не отримає зарплату. За рахунок цього заходу влада країни, де 40% населення живе за межею бідності, мають намір допомогти малозабезпеченим громадянам в контексті епідемії.

В Беніні, Камеруні, Мадагаскарі та Марокко влада оголосила про обов’язкове носіння масок, однак не у всіх цих країн є можливість забезпечити населення захисними засобами.

Бенін замовив маски у Китаю і Сінгапуру, а в Марокко маски виробляють місцеві компанії.

Тим часом в Камеруні МОЗ внесло хлорохин в список ліків від коронавірусу, хоча його ефективність поки не доведена.

Влада ПАР також вирішила тимчасово послабити карантин, щоб дозволити населенню забезпечити себе харчами і отримати соціальні виплати. В ряді країн не вдається уникнути масового скупчення людей. Президент Беніну Патріс Талон заявив, що у країни немає грошей на карантин. Африканський союз прогнозує втрату 20 млн робочих місць, а також скорочення ВВП на 1,1%, хоча до цього очікувався річне зростання 3,4%.

Нагадаємо, ООН запускає план допомоги найбіднішим країнам на $2 млрд в боротьбі з коронавірусом, серед яких багато африканських країн.

mind.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Израиль и ХАМАС могут договорится о прекращении огня уже через несколько дней

Соглашение о прекращении ведения огня между израильским государством и палестинской группировкой ХАМАС...

У Байдена заявили, что Китай пока не готов работать над справедливым миром в Украине

США не наблюдают активности со стороны Китая в направлении мира.

США временно одобрили расчеты с банками из РФ

Правительство США разрешило проводить операции с российскими банками.