Понедельник , 29 Апрель 2024
Политика

100% електронних протоколів: «Батьківщина» залишає позаду партію Порошенка

Офіційні результати волевиявлення ще не оголошені, втім ЦВК вже опрацювала 100% електронних протоколів. Тож ми вже чітко знаємо, які політсили перемогли в багатомандатному виборчому окрузі.

Перше місце посіла партія «Слуга народу» з результатом 43,16%. Ця досить висока цифра не стала дивиною ні для кого, бо ж із самого старту виборчої кампанії соціологи пророкували перемогу політичним новачкам. Що ж, ласкаво просимо до Ради… І будемо сподіватись, що нові обличчя швидко адаптуються та не підведуть. Бо українці «виписали» їм просто феноменальний кредит довіри.

На другому місці опинилася «Опозиційна платформа – За життя» – 13,05%. Ця політсила взяла дві області – Донецьку (43,39%) та Луганську (49,8%). І цей факт дійсно шокує. Як це може бути на шостому році війни? Як після усіх трагедій, які трапилися з нами починаючи з 2014 року, проросійськи налаштована політична сила може завести в парламент понад сорок чоловік?

Третє місце посіла партія «Батьківщина» – 8,18%. Цікаво, що політична сила Юлії Тимошенко потіснила партію Петра Порошенка «Європейська солідарність» на четверте місце. Хоча з першого погляду різниця результатів голосування за «Батьківщину» та «ЄС» не суттєва та насправді третє місце партії Тимошенко дуже показове.

9 липня 2019 року партії «Батьківщина» виповнилося 20 років! В Україні більше немає жодної політсили, яка б протягом такого тривалого часу залишалась електоральним лідером. Ви тільки пригадайте, скільки різноманітних політичних партій-блоків-проектів було створено. Та вони проживали один-два-три політичні цикли і зникали. Де поділися «Наша Україна», «Народна самооборона», УДАР, «Народний фронт» та ще багато-багато партій-брендів, за якими йшли сотні тисяч або й мільйони? Той же «НФ» на дочасних виборах до ВР 2014 року взяв за списками 22,14%! І що ж трапилось? Та й Блок Петра Порошенка не прожив довше п’яти років і перезавантажився.

Натомість «Батьківщина» ніколи не робила ребрендинг, не змінювала назви та завжди мала стабільне електоральне ядро.

Окрім того, в Україні більше немає жодної партії, в якої була б така розгалужена партійна система. Тож результат партії Юлії Тимошенко і дійсно дуже важливий. Бо проекти зникають, «Батьківщина» – залишається.

Знову-таки четверте місце взяла «Європейська солідарність» – 8,1%. Ця політична сила показала неабиякий регрес. Нагадаємо, в 2014 році БПП по багатомандатному виборчому округу мала 21,82% (посіла друге місце) та найбільше за усі політсили завела до парламенту «мажоритарників» – 69 депутатів! На цих виборах партія Порошенка в екстреному порядку провела ребрендинг, бо ж чимало нардепів від БПП були фігурантами антикорупційних кримінальних проваджень та журналістських розслідувань.

П’яте і останнє прохідне місце за «Голосом» Святослава Вакарчука – 5,82%. За його діяльністю в Раді суспільство неодмінно буде уважно спостерігати, бо ж знову-таки цій політсилі надано надвеликий кредит довіри.  

Не потрапляє в парламент Радикальна партія Олега Ляшка – 4,01%. У цьому немає нічого дивного, бо епатаж втомлює, натомість відсутність конструктиву розчаровує. «Сила і Честь» взяла лише 3,82%. Виборців зовсім не надихнув виборчий список партії Ігоря Смешка. Та й кампанію він вів досить мляву. Пролетів і «Опозиційний блок» – 3,03%. «Українська стратегія Гройсмана» має 2,41%. Не оцінили українці «соціального прем’єра» та його «людоцентричний уряд».

«Партія Шарія» набрала 2,23%, «Свобода» – 2,15%, «Громадянська позиція» – 1,04%, Партія зелених України – 0,66%. Та найбільше вражає результат «Самопомочі» – 0,62% (при 10,97% у 2014-му). На жаль, ця політична сила розвалювалась просто на очах. Спочатку із «Самопомочі» почати тікати нардепи. А нині її покидає навіть голова Андрій Садовий. За його словами, не можна бути одночасно мером і лідером партії – це дуже важко. Тож через те, що не привів партію до перемоги, Садовий вирішив зосередитися на мерстві та скласти повноваження голови політсили.

Аграрна партія отримала 0,51%, «Рух нових сил Михеїла Саакашвілі» – 0,46%. Результати інших партій, які опинилися у «хвостику», є ще більш сумними.

Микола БИКОВ

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.