Четверг , 2 Май 2024
Политика

Юлія Тимошенко: Українцям потрібна єдність, щоб повернути мир на Донбас і не дати забути про Крим

Відновити українсько-російський кордон, демілітаризувати окуповані території, повернути туди закон та Конституцію України, а також переселенців, щоб вони могли голосувати, – це умови української формули миру, виконання яких дозволить провести вибори на Донбасі без жодних підозр у капітуляції.

Про це заявила Юлія Тимошенко в ток-шоу «Право на владу» на телеканалі 1+1.

Лідер «Батьківщини» нагадала, що так звана «формула Штайнмаєра» була свого часу запропонована як інструмент захоплення Росією політичної влади над Україною. Саме тому вона передбачала, що після проведення виборів в умовах окупації мав бути затверджений особливий статус Донбасу, з фактичним відокремленням цієї території – з власними судами, силовими структурами – і перетворенням її на «друге Придністров’я».

Але підступність цього сценарію полягала ще й в тому, наголосила Голова партії, що одразу після того, як ОБСЄ визнало б вибори під окупацією законними, цю територію в її нинішньому стані «вживили» б в Україну і перетворили б на інструмент російського контролю.

«На найближчих загальноукраїнських виборах голосуватимуть 5,5 млн (які раніше були на Донбасі) не людей, а бюлетенів. Вони голосуватимуть під контролем РФ за українську владу. Вважайте, що це не повернення територій, це взяття політичної влади Російською Федерацією. Це стратегії, які позбавляють нас суверенітету», – заявила Юлія Тимошенко.

Формула миру України принципово інша, тут безпекові питання передують політичним, звернула увагу вона.

«Хочете вибори? Відновіть кордон між Україною та Росією, не лінію розмежування,  демілітаризуйте окуповану територію – війська окупанта мусять бути прибрані разом з технікою, поверніть закон і Конституцію України та поверніть людей, внутрішньо переміщених осіб, щоб вони мали можливість голосувати», – сказала політик.

Лідер партії переконана, президенту разом з дипломатичним корпусом треба домагатися запровадження української формули миру.

Свою роботу має виконати і Верховна Рада, виправивши ганебний закон про особливий статус Донбасу і прибравши з нього усі пункти, що суперечать національним інтересам України.

«Нам треба всім об’єднатися, щоб не втратити шанс щодо повернення миру на окупований Донбас та в жодному раз не дати забути про Крим», – підсумувала Юлія Тимошенко.

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...