Пятница , 3 Май 2024
Политика

Валерій Дубіль: Маю надію, у 2020 «черга смерті» зникне

Минулої п’ятниці Верховна Рада проголосувала в першому читанні правки у бюджет України на 2020 рік. На жаль, на охорону здоров’я достатньої суми не знайшлося – і мені навіть страшно уявити, чим це загрожує. Проте вперше у бюджет заклали фінансування, якого вистачить для порятунку всіх важкохворих пацієнтів.

Правку про збільшення фінансування програми лікування за кордоном я подав на одному з попередніх засідань комітетів. Тепер суму збільшать на 450 млн грн (з 689,95 до 1140,56 млн грн), і за неї ми зможемо пролікувати додатково 205 пацієнтів, яким й досі не можуть допомогти в Україні. Всього ж – 520 пацієнтів за рік, у понад 2 рази більше, ніж у 2018!

Це – вимушений крок, який ніяк не розвиває українську трансплантологію, але допомагає це робити іншим країнам. На кону – життя людей, іншого виходу поки немає, а міг би бути. І важкохворих можна було вже лікувати в Україні, якби не байдужість колишнього керівництва МОЗу.

Справа в тому, що більшості тих, хто їде лікуватися за кордон, потрібна трансплантація – її в Україні повномасштабно й досі не проводять. Раніше не було законодавства, та Рада прийняла Закон про трансплантацію ще у 2018, який запустив би її у нас. Але чиновники МОЗу чи були некомпетентні, чи непрофесійні. Гроші, які закладалися під нього на 2018 рік (112 млн грн), МОЗ переправив на закупівлю обладнання, а не лікування пацієнтів. І ті 86 людей, яких можна було за ці кошти пролікувати вдома, поїхали за кордон. Це коштувало дорожче – 190 млн грн.

Тоді ж, у 2018 році, оплатили і Єдину інформаційну систему трансплантації – віддали авансом 26 млн грн на її розробку. МОЗ обіцяв, що запустить її до кінця того ж року. Але вона й досі не прийнята в експлуатацію, тому неможливо визначати пару донор-реципієнт, неможливо законно не те що розвивати, а просто проводити трансплантацію.

Паралельно попереднє керівництво МОЗу зупинило трансплантологію, яка в Україні була (деякі види трансплантацій робили ще згідно зі старим законодавством) – фактично розваливши центр в «Охматдиті»: якщо в 2016-2018 роках в Україні проводили до 130 трансплантацій на рік, то за 9 місяців 2019 – тільки 38.

Повторюється ця ситуація і в 2019 році. Вже минуло 9,5 місяців, а фінансування цієї програми так і не відкрили, а це значить, що гроші з оплати проведення трансплантації знову перенаправлять на покупку устаткування або інші потреби.

Маю надію, нова команда МОЗу продовжить працювати разом з парламентським комітетом. Тоді у нас буде можливість спільними зусиллями розблокувати проведення трансплантації в нашій країні, щоб вже в 2021 році більшість пацієнтів, яких ми зараз відправляємо в іноземні клініки, змогла пролікуватися в Україні.

А доти, щоб убезпечити важкохворих пацієнтів, життя яких іноді йде на дні, ми повинні піти на вимушений крок – забезпечити необхідний рівень фінансування для оплати лікування в закордонних клініках. І нарешті ми зможемо це зробити – завдяки діалогу і порозумінню між пацієнтами, депутатами і МОЗом.

Валерій Дубіль, народний депутат від «Батьківщина», Ракурс,

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...