Воскресенье , 28 Апрель 2024
Политика

Україну було визнано “частково вільною” в новому рейтингу Freedom House “Свобода в мережі”

Україна отримала статус “частково вільної” у новому звіті “Свобода в мережі-2019” міжнародної правозахисної організації Freedom House.

Як повідомляється в тексті звіту, Україна набрала 56 балів з можливих 100.

Експерти Freedom House відзначили високий рівень маніпуляцій громадською дискусією в українському секторі інтернету, зокрема за допомогою дезінформації та проплаченого контенту. Також було відзначено часткову цензуру з обох сторін конфлікту на Донбасі – Україна блокує російські та сепаратистські ресурси; в окупованих районах, у свою чергу, блокується доступ до українських сайтів.

“Україна продовжує блокувати сотні сайтів, зокрема відомі новинні та соціальні медіа-платформи, користуючись деякими непрозорими політиками, багато з яких не відповідають національним і міжнародним нормам. Складно зрозуміти, який саме контент блокується і чому, що сприяє сильній поляризації суспільства, демонструє відсутність прозорості та відповідальності за такі рішення з боку уряду й підриває верховенство права в Україні”, – зазначається у звіті.

Щодо окупованих територій України, крім блокування українських сайтів, було зафіксовано арешти користувачів, напади на онлайн-журналістів, а також витіснення українських інтернет-провайдерів, що поставило під загрозу доступ до мережі на цих територіях.

“Свавільна цензура, моніторинг і переслідування користувачів за контент, який вони публікують в інтернеті, а також жорстке регулювання онлайн-простору в російському стилі в контрольованих сепаратистами частинах Донецької та Луганської областей сприяють катастрофічній ситуації зі свободою інтернету на цих територіях”, – зазначає Freedom House .

Вище за Україну в рейтингу з пострадянських країн опинився також “частково вільний” Киргизстан і “вільні” Вірменія і Грузія. Нижче розташувалися “невільні” Азербайджан, Білорусь, Казахстан, Узбекистан і Росія.

Країною з невільним інтернетом із 65 проаналізованих було визнано Китай з 10 балами свободи. Лідером рейтингу стала Ісландія, яка набрала 95 балів.

Загалом у світі відзначається зниження свободи в інтернеті, констатують правозахисники. У рекордних 47 країнах з 65, що ввійшли до рейтингу, було зафіксовано арешти користувачів за публікації політичного, соціального або релігійного характеру. Поширення сучасних інструментів контролю послабило можливості користувачів реалізувати своє право на свободу вираження поглядів і громадянську активність в інтернеті.

“Уряди в усьому світі дедалі частіше використовують соціальні мережі для маніпулювання під час виборчих кампаній і контролю за своїми громадянами, спрямовуючи технології в бік цифрового авторитаризму. В результаті цих тенденцій рівень глобальної свободи інтернету знижується вже дев’ятий рік поспіль”, – роблять висновок укладачі звіту.

Рейтинг “Свобода в мережі” міжнародної правозахисної організації Freedom House охоплює 65 країн, на які припадають 87% світових користувачів мережі. Події, внесені до останнього звіту, охоплюють період з червня 2018 року по травень 2019 року.

ua.interfax.com.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.