Воскресенье , 5 Май 2024
Политика

Олег Постернак: Приборкати засоби масової інформації хотіли ледь не в кожній Адміністрації президента

Кандидат історичних наук, політтехнолог, керівник «Центру політичної розвідки» Олег Постернак прокоментував «ВВ» ініціативи влади посилити регулювання у сфері ЗМІ:

«Наміри приборкати ЗМІ, здається, виникали ледь не в кожній Адміністрації президента (нині в Офісі). Їх обговорювали експерти та самі журналісти, але все закінчувалось безрезультатно для влади.

Я думаю, що нинішній указ глави держави це така собі страшилка. Між Офісом президента Володимира Зеленського та журналістською спільнотою наявний затяжний конфлікт.

До речі наш президент чинить так, як і його американський колега Дональд Трамп, який також перманентно конфліктує з медійниками. Зокрема, з найбільшими провідними телеканалами. Президент США звинувачує журналістів у маніпуляціях.

Та повернімося до наших справ… Таке напруження може дорого коштувати депутатській команді «Слуги народу». Тому і була зроблена спроба показати зуби журналістам та власникам ЗМІ, анонсуючи посилення регулювання медіасферою.

Насправді говорили про багато дурних та шкідливих ініціатив. І мова йде не тільки про стандарти новин, а ще й про створення Медійного кодексу та інше… Ці ідеї народжуються в головах деяких депутатів, які мають бажання покарати журналістів. Натомість в будь-якому випадку команда президента отримає відповідну реакцію від медійників, окрім того – удар по рейтингу.

До речі, цікаво, що міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський вже зробив хід назад, говорячи про те, що жодних стандартів розробляти не будуть. А насправді мені цікаво інше: як таке формулювання взагалі пропустили в указі ті спеціалісти, які його готували? Усі прекрасно розуміли, який шквал гніву та критики це викличе. Але ж на це пішли… Можливо, вони свідомо зробили таку провокацію, щоб протестувати реакцію. А може, було бажання підставити самого Зеленського. Не виключаю і цього.

Із вірогідністю 60-70% вважаю, що ця страшилка так і залишиться страшилкою. Сподіваюсь, що міжнародний тиск виявиться вирішальним, як завжди. До того ж ухвалити такий законопроект означає накликати на себе ненависть усіх ЗМІ країни. Не думаю, що владі хотілося б отримати такий шалений вал критики. Це неправильний та необачний крок, до того ж серйозний репутаційний виклик».

“Вечірні Вісті”

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...