Воскресенье , 5 Май 2024
Политика

Руслан Бортник: Складається враження, що президент просто хотів мати підконтрольне йому ДБР

Директор Інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник розповів «ВВ» про позитивні та негативні моменти перезавантаження Державного бюро розслідувань:

  «У мене неоднозначне ставлення до законопроекту. З одного боку, я вважаю, що модель прийняття рішень у ДБР, яку сформували у свій час Блок Петра Порошенка та «Народний фронт», є неправильною. Бо ж ми спостерігали постійне ветування та блокування рішень. Таке собі колективне управління не підходить для силової структури. Тож перехід на одноосібне прийняття рішень – вірне.

З іншого боку, погано, що з ланцюжка призначення директора ДБР зник Кабмін, а залишився тільки президент.  Ми все ж парламентсько-президентська республіка!

Та насправді складається враження, що президент просто хотів мати підконтрольну йому структуру. І саме тому вигадали таку реформу. Усе говорить про те, що мова йде не про перезапуск чи очищення органу… Головна мета – замінити нинішнього директора Романа Трубу на людину, яка  буде ближчою до влади, буде користуватися довірою глави держави, керівника Офісу президента та інших впливових гравців у команді президента. Ось тому й виник цей законопроект.

Що потрібно для ефективної реформи? Перш за все знайти інших, більш якісних керівників та співробітників для цієї структури. Людей, які  будуть служити закону, а не дзвінку! Необхідно зробити цей орган дійсно незалежним. Також важливо забезпечити якісне проведення конкурсу на посаду керівника. Ще дуже важливо  провести лінії відповідальності між усіма силовими структурами. У нас їх чимало, останнім часом з’явилися нові органи, та порядку не побільшало. Тому якісна реформа ДБР повинна передбачати реформу й інших силових структур.

Також необхідно забезпечити незалежність слідчих. У першу чергу – від свого керівництва. Вони мають служити закону, а не виконувати чиюсь волю. Водночас необхідно думати  над інструментами інституційного контролю над цими органами. Повинні бути впроваджені механізми, які дозволять регулярно  контролювати якість роботи слідчих.

Насправді ДБР – фактично наш аналог  американського  ФБР. І Держбюро наділене величезними повноваженням…  До речі, абсолютно ймовірно, що після перезавантаження черга дійде до НАБУ та САП, і там також будуть призначені конкурси…

Нині багато говорять про кандидатуру Віктора Трепака на посаду директора ДБР. Та я вважаю, що буде хтось інший. Усі ж пам’ятають, яку роль відіграв Трепак у скандалі з Полом Манафортом. Тож його призначення могло би  спровокувати кризу у стосунках із Вашингтоном».

 

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...